globalno zatopljenje

Grenland je ove sedmice izgubio količinu leda dovoljnu da prekrije Floridu

E7jPsI9XsAM4aej

Ovaj događaj bio je treći najveći gubitak leda na Grenlandu tokom jednog dana od 1950. godine

Grenland je u srijedu izgubio ogromnu količinu leda koji se otopio zbog visokih temperatura potaknutih klimatskim promjenama, a otopljena količina vode dovoljna je da sa 5,1 cm prekrije američku saveznu državu Floridu, poručili su znanstvenici.

Ovaj događaj bio je treći najveći gubitak leda na Grenlandu tokom jednog dana od 1950. godine. Druga dva rekorda dogodila su se u također u ovome desetljeću, 2012. i 2019. godine, prenosi Hina.

Brzo topljenje uslijedilo je nakon što je topli zrak, zarobljen nad arktičkim otokom, promijenio obrazac atmosferske cirkulacije, navode znanstvenici, ističući kako bi se moglo otopiti još više leda.

Samo u srijedu otopilo se oko 22 gigatona leda, pri čemu je 12 gigatona teklo u okean, a 10 gigatona upio je snježni pokrivač koji ga može i ponovno smrznuti, rekao je klimatolog Sveučilišta u Liegeu u Belgiji Xavier Fettweis.

Danska skupina istraživačkih institucija na Arktiku Polar Portal na twitteru je opisala pojavu na Grenlandu kao “masovni događaj topljenja”.

Iako je volumen topljenja manji od onog iz 2019. godine, zahvaćeno područje je bilo veće, navodi Polar Portal.

Takvi događaji mogu stvoriti povratne petlje koje potiču daljnje zagrijavanje i topljenje na Grenlandu, kazao je klimatolog sa Univerziteta Columbia.

Ističe se kako ovaj događaj pozicionira Grenland u ranjiviju poziciju za ostatak sezone topljenja.

Naučnici su procijenili da je otapanje ledenog pokrova Grenlanda, drugog po veličini na zemlji nakon Antarktika, uzrokovalo oko 25 posto porasta globalne razine mora u posljednjih nekoliko decenija.

Naučnici upozoravaju da modeli koji se koriste za projiciranje budućeg gubitka leda ne bilježe utjecaj promjenjivih obrazaca cirkulacije atmosfere, što znači da možda podcjenjuju buduće otapanje leda na Grenlandu.

U srijedu su temperature zraka iznad Grenlanda bile “zabrinjavajuće”, poručili su iz EU, pri čemu se temperature u Constable Pyntu, na istoku otoka, dosezale čak 23,2 celzijevih stepeni.