Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pogrešna dijagnoza

Greškom joj odstranili obje dojke: Mlada majka proživjela pravi pakao

sarah pogresna dijagnoza

Medicinari su svoju grešku shvatili tek nekoliko mjeseci kasnije u julu 2017. – ali kasno, šteta je već bila učinjena

Majka dvoje djece Sarah Boyle iz Staffordshirea (Velika Britanija) ostala je u šoku kada su joj doktori krajem 2016. rekli da ima rak dojke, te da mora proći nekoliko ciklusa bolnih kemoterapija, piše Daily Mail.

No, još veći šok uslijedio je nakon liječenja, nakon nekoliko ciklusa kemoterapija i mastektomije (odstranjivanja) obje dojke, ugradnje implantata, doktori su pozvali Sarah i saopštili joj da je dijagnoza bila pogrešna – da nije bio u pitanju zloćudni rak dojke. Uz objašnjenje da je patohistolog koji je analizirao njene uzorke tkiva pogrešno identificirao stanice kao kancerogene.

Tada dvadesetdvogodišnjakinja, bila je podvrgnuta napornoj kemoterapiji, od koje izgubila većinu kose i koja joj je skoro “osušila” njeno tijelo.

Medicinari su svoju grešku shvatili tek nekoliko mjeseci kasnije u julu 2017. – ali kasno, šteta je već bila učinjena.

Da stvar bude još gora, implantati koji su joj stavljeni u grudi mogu izazvati razvoja raka u budućnosti.

Kaže da je još uvijek pod psihološkom traumom.

Sarah živi sa suprugom Stevenom (31), i dvoje djece Teddyjem i Louisom, kaže:

“Posljednjih nekoliko godina bilo je nevjerovatno teško za mene i moju porodicu. Prvo mi je rečenoda sam imam rak, bilo je to grozno, a onda sam morala proći kroz sve te tretmane i operacije, da bi na kraju rekli kako je sve bilo nepotrebno”.

“Kao da to nije dovoljno loše, sada sam zabrinut zbog mogućnosti razvoja raka u budućnosti zbog vrste implantata koje imam. Zabrinuta sam i zbog komplikacija s kojima se mogu suočiti zbog moje kemoterapije”, kaže Sarah.

“Iako ništa neće promijeniti ono kroz što sam prošla, zaista mi trebaju neki odgovori o tome šta se radi kako bi se osiguralo da niko drugi ne propati na isti način kao i ja.”

U moru užasnih stvari koje su joj se dogodile, bila je i ona kada joj je rečeno da liječenje raka može dovesti do problema s plodnošću, ali na sreću je dobila svoje drugo dijete, Louisa, koji sada ima sedam mjeseci.

Ali, Sarah kaže, kako joj je “slomljeno srce” da ga ne može dojiti zbog toga što su joj odstranjene obje dojke.

Sarah je angažovala advokate koji su osigurali priznanje odgovornosti od strane bolnice u kojoj se Sarah “liječila od bolesti koju nije ni imala”.