Život i zdravlje

klimatska aktivistica

Greta Thunberg 17. rođendan provodi ispred švedskog parlamenta

03/01/2020

U decembru ju je časopis Time proglasio osobom godine zbog uloge u stvaranju globalnog pokreta o klimatskim promjenama izbivanjem iz škole petkom

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg u petak je napunila 17 godina i ponovno stala ispred švedskog parlamenta s transparentom “School Strike 4 Climate” (“Školski štrajk za klimu”).

– Štrajk za klimu, 72. sedmica, tvitala je Thunberg i objavila fotografiju sebe s ručno oslikanim transparentom “School Strike 4 Climate”.

Greta Thunberg započela je štrajk u avgustu 2018. Škole u švedskom glavnom gradu u petak su još uvijek zatvorene zbog božićnih praznika.

Greta se vratila u Švedsku nakon četiri i po mjeseca izbivanja. Thunberg je govorila na sastancima o klimi od Švicarske do New Yorka, a nedavno je sudjelovala na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu te na skupu u Torinu u Italiji.

U decembru ju je časopis Time proglasio osobom godine zbog uloge u stvaranju globalnog pokreta o klimatskim promjenama izbivanjem iz škole petkom. Thunberg ne leti iz ekoloških razloga, a iza nje su dva transatlantska putovanja u 2019.

Greta je govorila na UN-ovom klimatskom samitu u New Yorku, sudjelovala je na susretima u Montrealu u Kanadi i putovala je širom Sjedinjenih Država, prenosi Hina.

Madrid je bio domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama nakon što je Čile otkazao organizaciju konferencije zbog nemira u toj južnoameričkoj zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.