puštena na slobodu

Greta Thunberg privedena na protestu u Njemačkoj: “Zaštita klime nije zločin”

greta

Klimatska aktivistica opisala je proširenje rudnika kao izdaju sadašnjih i budućih generacija i optužila Njemačku da je jedan od najvećih zagađivača u svijetu

Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg objavila je na Twitteru da “zaštita klime nije zločin” nakon što je privedena u Njemačkoj tokom protesta protiv proširenja rudnika ugljena.

“Jučer sam bila dio grupe koja je mirno protestovala protiv širenja rudnika ugljena u Njemačkoj. Policija nas je okružila, zatim nas je privela, ali smo kasnije te večeri pušteni”, tvitala je Thunberg. “Zaštita klime nije zločin”, dodala je.

Thunberg je privedena dok je s drugim klimatskim aktivistima protestovala kod rudnika ugljena Garzweiler 2, oko devet kilometara od Luetzerata, gdje je sa grupom demonstranata sjedila blizu ruba rudnika.

Klimatska aktivistica opisala je proširenje rudnika kao izdaju sadašnjih i budućih generacija i optužila Njemačku da je jedan od najvećih zagađivača u svijetu.

Protest je naglasio sve veće napetosti oko klimatske politike Berlina. Ekolozi tvrde da su klimatski ciljevi zanemareni povratkom na prljavija goriva u jeku energetske krize uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu.