Osnivač Playboya

Hefnerove stvari prodate na aukciji, “viagra prsten” dostigao cijenu 38.000 KM

hefner

Najneobičniji predmeti ponuđen na aukciji bio je zlatni prsten s odjeljkom za tabletu viagre

Sako tamno-crvenog smoking odijela što ga je rado nosio osnivač Playboya Hugh Hefner prodan je na aukciji u Los Angelesu za 41,600 dolara, odnosno oko 70.000 KM, a među ponuđenim predmetima našao se i njegova pisaća mašina iz studentskih dana te prvi broj časopisa koji ga je proslavio.

Pisaća mašina je postigla najvišu cijenu, čak 162,500 dolara, tj. 280.000 KM. Koristio ga je za stvaranje prvoga broja Playboya koji je izašao 1953. godine, kazali su iz aukcijske kuće Julien's Auctions.

Prvi Hefnerov lični primjerak slavnoga časopisa za muškarce s Marylin Monroe na naslovnici prodan je za 31,250 dolara (54.000 KM).

Hugh Hefner umro je u septembru 2017. u dobi od 91. godine, a imovinu je ostavio svojoj zakladi koja je nedavno odlučila neke njegove predmete ponuditi na aukciji.

Najneobičniji predmeti ponuđen na aukciji bio je zlatni prsten s odjeljkom za tabletu viagre. Prodan je za 22,400 dolara (38.000 KM) .

Prihod od aukcije namijenjen je Hefnerovoj fondaciji osnovanoj 1964. Fondacija podupire građanske slobode, među kojima su i prava LGBT zajednice, kao i legalizaciju marijuane, stoji u priopćenju aukcijske kuće.

Zahvaljujući uspjehu “Playboya” Hefner je za života postao milioner, a njegova neto vrijednost u doba smrti procijenjena je na više od 43 miliona dolara. Hefner je bio politički aktivist i filantrop aktivan u nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata.

“Playboy” je izlazio jednom mjesečno i na svojim je stranicama donosio fotografije golih žena, zajedno s raznim člancima o modi, sportu, novim proizvodima i javnim osobama.

Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Arthura C. Clarkea, Iana Fleminga, Vladimira Nabokova, i Margaret Atwood, a za časopis su radili i mnogi poznati fotografi: Richard Fegley, William Figge, Arny Freytag, Ron Harris, David Mecey, Russ Meyer, Pompeo Posar, Suze Randall i drugi.