Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hemijski inžinjer se nije kupao 12 godina

Dave Whitlock

Dnevna higijena bez vode mnogima je gotovo nezamisliva u 21. stoljeću. Ipak, ima i onih koji su u potpunosti izbacili tuširanje iz svog života. I to ne na dan, dva, nego čak više od jednog desetljeća.

Hemijski inžinjer Dave Whitlock jedan je od njih.

“Nisam se tuširao više od 12 godina”, priznao je Whitlock koji smatra da tako čuva dobre bakterije na svojoj koži.

Umjesto tuširanja, higijenu održava posebnim sprejem koji sadrži dobre bakterije, a sprečava razvoj onih loših.

“Niko nije klinički testirao ljude koji se svaki dan tuširaju zbog toga, na temelju čega se pretpostavlja da je to zdrava praksa?”, zapitao se Whitlock koji vjeruje da je dobro na koži imati dobre bakterije s kojima su živjeli naši preci, a koje su uništene pretjeranim tuširanjem.

Dave tvrdi i da njegova koža izgleda sasvim normalno te da nema neugodan miris.

Njegov dugogodišnji eksperiment naveo ga je da osnuje kompaniju AOBiome koja proizvodi sprej Mother Dirt kojim Dave održava higijenu. Glasnogovornica kompanije AOBiome Jasmina Aganović tvrdi da su ljudi počeli miješati pojmove čisto i sterilno.

“Potpuno smo izbacili prljavštinu iz života, a ona je važna za građenje imuniteta”, kaže.

Iz kompanije ističu da je sprej bez mirisa i da ima teksturu vode, a nazivaju ga probiotikom za kožu koji može pomoći da se rjeđe tuširate i da prestanete koristiti šampone i gelove za tuširanje. Ako ga želite isprobati i na svojoj koži za sprej ćete morati izdvojiti 49 dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=PPwBXDhIHmg

 

https://www.youtube.com/watch?v=LvoeFgEO4bY