Život i zdravlje

Intera TP

Hercegovina neistražena destinacija koja ostavlja bez daha

02/02/2023

Pet digitalnih nomada iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Švedske, Poljske i Nizozemske tijekom mjesec dana imalo je priliku upoznati Mostar i okolicu kroz sve segmente turističkog, društvenog, rekreativnog i umjetničkog života, priopćeno je iz Tehnološkog parka Intera

Nešto više od tri mjeseca nakon završetka prvog pilot programa za digitalne nomade u BiH, koji je organiziran kroz projekt “RECOOPER” sufinanciran sredstvima Europske unije i vlade SR Njemačke, sudionici programa kroz svoje kanale i dalje promoviraju ljepote i sadržaj Hercegovine.

Pet digitalnih nomada iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Švedske, Poljske i Nizozemske tijekom mjesec dana imalo je priliku upoznati Mostar i okolicu kroz sve segmente turističkog, društvenog, rekreativnog i umjetničkog života, priopćeno je iz Tehnološkog parka Intera.

Koristili su usluge 20 turističkih operatera koji su u periodu, koji je prethodio programu, kroz navedeni projekt jačali kapacitete u različitim sferama poslovanja s posebnim naglaskom na prilagodbu usluga potrebama digitalnih nomada.

Da je na njih ovaj program ostavio snažan dojam govori i činjenica da i danas, tri mjeseca nakon što su napustili tlo BiH, sudionici programa kroz svoje kanale promoviraju ljepote i sadržaje Hercegovine, regije na jugu države.

Jedan od njih, digitalni nomad podrijetlom iz SAD-a s trenutnom adresom u Španjolskoj Tim Marting svoje je dojmove sažeo u tekstu za blog poduzeća Citizen Remote.

Nakon mjesec dana provedenih u Mostaru, Marting je Hercegovinu smjestio na svoju listu najpoželjnijih lokacija u Europi ističući pristupačnost cijena, gastronomiju i avanturizam kao neke od najznačajnijih prednosti. Zanesenost kuhinjom i vinom pretočio je u usporedbu s najslavnijim gastronomskim regijama svijeta, a opcije za outdoor aktivnosti entuzijastično predstavio svim ovisnicima o adrenalinu.

Dotaknuo se i zajednice ističući Tehnološki park Intera i IT poduzeća kao idealna mjesta za ostvarivanje kontakata, ali i korištenje njihovih resursa u svakodnevnom radu digitalnih nomada.

Svoj osvrt na boravak u Hercegovini vlastitim blogom dala je i Sanne Wesselman iz Nizozemske koja već godinama živi ovim stilom života u različitim dijelovima svijeta.

Svoju definiciju Mostara dala je komentirajući ga kao prekrasan, maleni grad s predivnim povijesnim centrom, gostoljubivim ljudima, te lakim pristupom prirodi i širokom spektru mogućnosti za outdoor aktivnosti.

I ona se dotaknula pristupačnih cijena preporučujući ovu regiju svima koji su u potrazi za neistraženom destinacijom koja ostavlja bez daha zahvaljujući svojoj prirodi, povijesti i predivnim ljudima.

Informacije o svim ovim segmentima života u BiH, koje su iskusili digitalni nomadi, moguće je pronaći i na web platformi “www.digitalnomadsherzegovina.com” koja je razvijena kroz isti projekt, a čiji je cilj olakšati digitalnim nomadima upoznavanje stila života, turističke ponude, gastronomije, outdoor aktivnosti i drugih ponuda ove regije.

Projekt “RECOOPER” zajednički implementiraju Gospodarska komora FBiH i Tehnološki park Intera.

RECOOPER je dio šireg projekta “EU4BusinessRecovery”, kroz koji EU pruža podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Projekt “EU4BusinessRecovery” vrijedan je 13,7 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (13 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (700.000 eura), provode ga GIZ, ILO i UNDP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.