SAD

Hinckley bi uskoro trebao biti skroz slobodan, 41 godinu nakon što je pucao na Reagana

hinckely ss yt

Od 2016. godine živi u Virginiji, iako je još uvijek pod ograničenjima

Savezni sudac trebao bi predsjedati važnim saslušanjem za Johna Hinckleya, čovjeka koji je pokušao ubiti predsjednika Ronalda Reagana 1981. godine, i koji bi mogao biti oslobađen od preostalih restriktivnih mjera.

Sudac Okružnog suda u Sjedinjenim Američkim Državama Paul L. Friedman rekao je u septembru da će osloboditi Hinckleyja ograničenja 15. juna ako Hinckley bude dobrog mentalnog zdravlja. Zdravstveni dužnosnici kažu da Hinckley dobro, a ne očekuje se da će saslušanje u srijedu, kojem Hinckley neće prisustvovati, promijeniti te planove.

Hinckley je bio zatvoren u mentalnoj bolnici u Washingtonu više od dva desetljeća nakon što ga je porota proglasila nevinim za pucanje na Reaganazbog mentalnih problema.

No, od 2003. godine Friedman je počeo dopuštati Hinckleyju da duže živi u zajednici uz zahtjeve poput redovnog uzimanja terapije i ograničenja gdje može putovati. Od 2016. godine živi u Virginiji, iako je još uvijek pod ograničenjima.

To uključuje: dopuštanje službenicima pristup njegovim elektroničkim uređajima, e-pošti i online računima, zabranjeno mu je putovati na mjesta za koja zna da će biti neko koga štiti Tajna služba i potrebno je da najavi tri dana unaprijed ako želi putovati više od 120 kilometara od svoje kuće.

Sudac je rekao da Hinckley, koji je u nedjelju napunio 67 godina, od 1983. godine nije pokazivao simptome aktivne mentalne bolesti, nasilnog ponašanja i interesa za oružjem.

U izvještaju o stanju podnesenom prije ročišta u srijedu, tužitelji su napisali da zdravstveni dužnosnici koji su godinama nadzirali Hinckleyjevo liječenje vjeruju da se “oporavio i da ne predstavlja opasnost za sebe ili druge zbog mentalne bolesti”.

Tužitelji su se ranije protivili ukidanju ograničenja, ali su promijenili svoj stav prošle godine, kazavši da će pristati na Hinckleyjevo puštanje bez mjera ako nastavi pokazivati mentalnu stabilnost i slijediti ograničenja.

Tužiteljica Kacie Weston napisala je u sudskom spisu prije ročišta da “Vlada nije pronašla dokaze koji sugeriraju da ne bi trebalo odobriti bezuvjetno puštanje na slobodu Hinckleyja”, kao što je sudac ranije rekao da hoće.

Reagan se oporavio od pucnjave 30. marta 1981. godine, ali je njegov savjetnik za medije James Brady umro 2014. godine jer je djelomično paraliziran. Ranjeni su i agent Tajne službe Timothy McCarthy i vašingtonski policajac Thomas Delahanty. Reagan je umro 2004. godine.

U 2000-ima, Hinckley je počeo, uz odobrenje suca, posjećivati dom svojih roditelja u Williamsburgu u Virginiji. Njegov otac je umro 2008. godine, a Hinckley je 2016. godine dobio dozvolu da živi s majkom, piše AP.