Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Hirurg operisao bez rukavica: Ruke perem svako drugo jutro

31/07/2015

Hirurg Aleksandar Filipović, zaposlen u Kliničkom centru Crne Gore objavio je na svom Facebook profilu fotografiju iz operacione sale koja je izazvala polemike.

Naime, na fotografiji se vidi pet članova medicinskog osoblja i pokriveni pacijent nakon ili u toku intervencije. Fotografija iz sale sa pacijentom na operacionom stolu je sama po sebi diskutabilna, ali ono što je najviše zasmetalo javnosti jeste činjenica da hirurg ne nosi rukavice.

Jedan od komentara na fotografiju koju je Filipović objavio glasi: Doktore, doktore… “You are breaking sterility“. Gdje su sterilne rukavice, a? Da ne pominjem fotografa u hiruškoj sali, he he he…. Operacija uspjela… Pacijent umro.

55bb40db-d804-4c19-b7d1-74ab0a0a0a6d-hirurg-bez-rukavica-crna-gora-previewOrg

Doktor je na to takođe u šaljivom tonu odgovorio – “Ajde, Tanja, nismo u Kanadi. Milo je zabranio ulaz u Crnu Goru svim ’bakterijama’ tako da kod nas nema infekcija“, a onda je na sljedeći komentar dodao da se “kupa svako jutro, a pere ruke svako drugo, te da mu je procenat infekcije jedan promil“.

Inače, u Kodeksu medicinske etike i deontologije se navodi da ljekar vrši svoj poziv prema svojoj savjesti –

“Svako medicinsko liječenje mora biti propraćeno poštovanjem ljudskog dostojanstva, ličnosti, volje i prava pacijenta na samoopredjeljenje“, navodi se između ostalog u kodeksu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.