Hormoni u kravljem mlijeku nisu štetni za zdravlje

kravlje_mlijeko

Estrogeni koncentracijama koje se nalaze u kravljem mlijeku nisu štetni za ljudsko zdravlje, pokazala je studija ljubljanskog veterinarskog fakulteta objavljena u američkom časopisu Journal of Dairy Science.

Studija je provedena na miševima, kako bi se utvrdilo kako različite količine estrogena utječu na razinu hormona u krvi i djelovanje organa živih bića.
Miševima su davane sve veće koncentracije hormona estrogen, što nije utjecalo na njihovo zdravstveno stanje, a promjene nisu uočene niti kod povećanja koncentracije estrogena nekoliko stotina puta veće od normalnih.

“Mlijeko s nešto većom koncentracijom estrogena daju samo krave koje su bređe. Njihovo mlijeko u trećem mjeseću života ploda ima i do 20 puta veću koncentraciju estrogena, ali se i to mlijeko može konzumirati i ne izaziva nikakve zdravstvene posljedice”, tvrde stručnjaci koji su proveli istraživanje.

“Rezultati svjedoče da estrogeni u mlijeku nisu štetni po zdravlje jer je sadržaj hormona u mlijeku premali da bi mogao imati ikakav biološki učinak na konzumente”, kazao je Gregor Majdič s Instituta za predkliničke znanosti na Veterinarskom fakultetu.