završen proces nabavke

HPV vakcina na raspolaganju djevojčicama šestih, sedmih i osmih razreda u KS

HPV vakcina

Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od deset godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je obezbijedilo sredstva za HPV vakcine, a Zavod za javno zdravstvo KS je završio proces nabavke oko 1.700 doza te vakcine.

– Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi sa šestih i na sedme i osme razrede osnovnih škola u KS – najavio je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica šestih, sedmih i osmih razreda osnovne škole u KS da u Domu zdravlja u kojem njihovo dijete ima karton potraže svoju dozu do isteka zaliha.

Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od deset godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.

Primarnom prevencijom u ovom periodu života, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.