Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrabri vozač Hitne pomoći za jednu večer spasio dva ljudska života

peric3333

Miroslav Perić, vozač u Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Bosanskoj Gradiški, napravio je jedinstven podvig – za jednu večer spasio je dva ljudska života. Obavještenje u tmurnoj i kišovitoj novembarskoj noći da je automobil sletio u obližnju rijeku Jablanicu, alarmiralo je Perića i ekipu Hitne pomoći i u rekordnom roku stigli su na mjesto događaja, piše Dnevni avaz.

Na svu sreću, svjetla automobila još su radila pod vodom tako da su mjesto nesreće brzo locirali. Jedan mladić se uspio izvući iz hladne vode, a drugi je još bio unutra, ozbiljnije povrijeđen.

– Osvijetlio sam nabujalu rijeku i ugledao mladića s vidnim povredama, nemoćnog da se izvuče. Život mu je visio o koncu. Bio je zaglavljen u blatu, u vodi. Prišao sam i opasao ga kaišem oko struka, ali sam se tada i ja zaglavio u blatu – prisjeća se Perić.

Spas je stigao sa mosta, odakle su mu ostali članovi ekipe i slučajni prolaznici dodali sajlu. To je bilo presudno da se spasi mladi ljudski život. Mladen Kalinić iz Gornjih Podgradaca ostat će zahvalan Miroslavu Periću cijelog života.

Iste noći, dok se još nije bio ni osušio od hladne Jablanice, Perić je bio na novom iskušenju. Na autoputu prema Banjoj Luci u mjestu Romanovci u malom terencu je, nakon silovitog sudara, ostao teško povrijeđen jedan lovac. Benzin je curio na sve strane i vozilo se svakog trenutka moglo pretvoriti u buktinju. U njemu je bio zarobljen teško povrijeđeni Ljubo Turudija iz sela Gašnica.

– Nisam se uspaničio, što je bilo presudno. Vidjevši da curi benzin, zamolio sam povrijeđenog čovjeka da mi pomogne, da se pomjeri. Kao da je dobio dozu adrenalina, smogao je snage i načinio spasonosni pokret. Izvukao sam ga – kaže Miroslav Perić, hrabri vozač kombija Hitne pomoći, koji ovaj teški, ali humani posao radi već 38 godina.

Omiljen među kolegama

Miroslav je omiljen u kolektivu. Njegov život satkan je od velikog broja anegdota i podviga, koje redovno priča mlađim kolegama i ostalom medicinskom osoblju.