Hrana koja će vam ublažiti glavobolju

glavobolja1234

Kad vas boli glava, najlakše je popiti neku tabletu i nadati se najboljem. No ako želite smanjiti unos analgetika, postoje i ‘pomagači’ koje ne morate tražiti u apoteci nego u lokalnom supermarketu.

1. Krompir

Nakon noći tulumarenja, možda ćete misliti kako je ono što vam treba masni burek, ali radije se odlučite za pečeni krompir. Naime, hrana puna kalija dokazano pomaže pri ublažavanju glavobolje, a krompir pečen s korom pruža do 600 mg kalija.

2. Banane

Ovaj dinamični duo kalija i magnezija dolazi u pomoć u obliku ukusne voćke. Magnezijev umirujući učinak itekako će vam pomoći ako vam pulsira glava.

3. Lubenica

U mnogo situacija kad osjećate glavobolju, ustvari ste dehidrirali. A, u ovom slučaju, itekako će vam pomoći vodom bogata lubenica. Uz to što će vas hidratizirati, lubenica je bogata magnezijem i kalijem.

4. Ananas

I svježi ananas može ublažiti glavobolju. Prirodni enzim bromelain stoljećima se proziva prirodnim analgetikom koji potiče protuupalne procese, te vas može osloboditi glavobolje.

5. Krastavac

Kao i lubenica, i krastavac može pomoći u slučaju dehidracije, piše Popsugar. Budući da se sastoji od 95 posto vode, hidratizirajući krastavac je savršena opcija za svježi međuobrok.