posjeta gradonačelnika

I Konjic dobio prvu bebu u 2023. godini, majci Adisi 1.000 KM

konjic prva beba (1)

Raduje činjenica što je naša nova sugrađanka četvrto dijete u porodici, koja će biti obuhvaćena pravom na novčanu pomoć za treće i svako naredno novorođeno dijete u iznosu od 6.000 maraka, za period od 60 mjeseci u jednakim iznosima od 100 maraka

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u ponedjeljak je u porođajnom odjelu Opće bolnice Konjic posjetio i darovao prvorođeno dijete u 2023. godini na području Grada Konjica.

Riječ je o djevojčici koju je rodila Konjičanka Adisa Salihović, kojoj je to četvrto dijete.

Gradonačelnik Konjica tom je prigodom majci uručio prigodne darove i novčani iznos od 1.000 maraka.

– Sretni smo i ponosni što je naš grad dobio novu sugrađanku. Nastojimo konkretnim mjerama pokazati spremnost i namjeru da budemo snažna podrška mladim porodicama s posebnim naglaskom na podršku majčinstvu. Pravilnikom o dodjeli novčane pomoći za novorođeno dijete definirano je pravo na novčanu pomoć za prvo rođeno dijete u novoj godini, kao i za Dan grada Konjica, u iznosu od 1.000 maraka. Raduje činjenica što je naša nova sugrađanka četvrto dijete u porodici, koja će biti obuhvaćena pravom na novčanu pomoć za treće i svako naredno novorođeno dijete u iznosu od 6.000 maraka, za period od 60 mjeseci u jednakim iznosima od 100 maraka – kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako je pravilnikom definirano i pravo na novčanu pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete u iznosu od 100 maraka na PERIOD od šest mjeseci.

– Nadam se da će mjere podrške mladim ljudima, koje se kontinuirano proširuju, biti vjetar u leđa kada je riječ o osnivanju i proširivanju obitelji – kazao je Ćatić.

Adisa Salihović zahvalila je gradonačelniku, istaknuvši kako je podrška grada od velikog značaja za nju i njenu porodicu.

– Ovo je za nas značajna pomoć i lijep je osjećaj znati da u ovakvim trenutcima imate podršku zajednice u kojoj živite i da porodici s djecom uživaju ovakva prava kakva mi imamo u Konjicu – kazala je Salihović.

Direktor Opće bolnice Konjic Dženan Lepara kazao je kako se nada da će u 2023. godini biti puno poroda u toj zdravstvenoj ustanovi.

– Mi bismo voljeli da je do danas rođeno nekoliko beba u novoj godini, ali s obzirom kakva nam je situacija i kako puni autobusi ljudi idu iz BiH negdje daleko, ovo je za Konjic jedna lijepa stvar i naravno da svi trebamo tome dati podršku. Imamo podršku Gradske uprave Konjic natalitetu i nadamo se da će naši mladi te stvari prepoznati u budućnosti – kazao je Lepara.