I pod suncobranom se mogu zadobiti opasne opekline od sunca

suncanje-more

Stigli su nam topliji dani sa sve višim temperaturama, što ujedno kod mnogih predstavlja veći rizik za zdravlje. Stručnjakinja na ovom području, doktorica Sarah Jarvis, dala je nekoliko savjeta kako se nositi s ljetnim vrućinama i kako se pravilno zaštititi od sunca.

Većina stručnih savjeta za zaštitu od vrućina u rizičnu skupinu svrstava djecu mlađu od četiri godine i osobe starije od 75 godina. U navedenu kategoriju spadaju i osobe s hroničnim bolestima te trudnice.

“Često se susrećem s ljudima koji su zadobili opekline na godišnjem odmoru jer su razmišljali na sljedeći način: Imam samo dvije sedmice da uhvatim boju. Zbog toga se ljudi izlažu suncu kada je dan najtopliji, ali zaboravljaju da se opekline neće pojaviti još nekoliko sati nakon izlaganja suncu pa ni ne shvaćaju da su na suncu proveli previše vremena dok ne postane prekasno”, upozorava dr. Sarah Jarvis.

Veći broj slučajeva opeklina povećava rizik od melanoma

Važno je zapamtiti da oboljenja kože poput melanoma (zloćudni tumor pigmentiranih stanica kože), ne ovise o tome koliko si se puta izlagala suncu tokom cijelog životnog razdoblja, već o tome koliko si često zadobila opekline i koliko su one intenzivne bile. Stoga, ako si nekoliko puta zadobila teške opekline, automatski si znatno povećala šanse za dobivanje raka kože.

“Samo jedan od deset vrsta raka kože je melanom, ali devedeset posto smrti od raka kože nastaje upravo zbog te bolesti”, otkrila je dr. Jarvis.

“Kod mlađe djece treba paziti ne samo da nisu direktno izložena suncu, jer se opekline lako mogu zadobiti i od reflektirajućeg svjetla. Ako se, primjerice, nalaze ispod suncobrana u neposrednoj blizini vode, svjetlost se odbija od površine i opet završi na koži. Dakle, u opasnosti si čak i ako nisi direktno izložena suncu.

Važno je piti što više tekućine, a kafa i čaj su svakako dopušteni u umjerenim količinama, uprkos svim onim upozorenjima koja ti ne savjetuju njihovu konzumaciju na suncu jer će te dehidrirati”, zaključila je doktorica.