Iako se nalazi 30 kilometara od obale, ovom se otoku niko ne smije približiti

zmijski otok

Otok Queimada Grande nalazi se oko 30 kilometara od obale Brazila, no na njega je zabranjeno kročiti nogom, a za to postoji jako dobar razlog.

Razlog se krije u njegovom drugom nazivu – Zmijski otok.

Iako je velik samo pola kvadratnog kilometra, na njemu se nalazi od 2000 do 4000 zlatnih zmija čiji je otrov jedan od najsmrtonosnijih na svijetu. Ugrize li vas ova zmija, umrijet ćete u manje od sat vremena, a otrov joj je toliko snažan da otapa ljudsko meso. Druge su posljedice zatajenje bubrega, nekroza mišićnog tkiva, krvarenja u mozgu i unutarnje krvarenje. Čak i ako odmah dobijete protuotrov, šanse da umrete su još uvijek poprilično velike, piše Smithsonian.

Na otoku žive samo zmije koje se uglavnom hrane pticama, a iako je povremeno imao nekoliko stanovnika koji su se brinuli za svjetionik koji je na njemu izgrađen, danas je pristup njemu zbog velike opasnosti strogo zabranjen.

Posjete otoku je, pod prijetnjom visoke novčane kazne, zabranila brazilska vlada još 1985., a izuzetak su jedino naučnici.

Osim njih, otok privlači jedino krivolovce koji dolaze loviti zlatne zmije koje ne nastanjuju ni jedno mjesto na svijetu osim ovog otoka, a na crnom tržištu postižu cijenu od deset do trideset hiljada dolara.