Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Identificiran skijaš koji je nestao prije više od 60 godina

pjimage-50-e1532910670855

Francuski skijaš koji je nestao u Italiji prije više od 60 godina identificiran je nedavno nakon što se njegova priča proširila društvenim medijima, piše britanski BBC.

Prema navodima italijanske policije, ljudski ostaci, skijaška oprema i naočale bili su pronađeni u 2005., visoko u planinskoj regiji Valle d’Aosta. Ali istraživači tada nisu uspjeli identificirati žrtvu, a prošlog mjeseca sve prikupljene dokaze objavili su na društvenim mrežama.

Uspješno su ustvrdili da ostaci pripadaju muškarcu koji je bio visok oko 175 centimetara i imao je oko 30 godina. Istražitelj Marinella Laporta pretpostavio je da se smrt dogodila u proljeće.

Stvari su bile pronađene na 3000 metara u Alpama, blizu italijanske granice sa Švicarskom. Odjeća je davala neke informacije o nepoznatom muškarcu, primjerice drvene skije i inicijali uvezeni u odjeću bili bi skupa oprema prije šezdesetak godina, ali više od toga o muškarcu se nije znalo.

U junu, italijanska policija podijelila je fotografije pronađene opreme na svojim društvenim medijima, moleći građane da im se jave ako imaju bilo kakve informacije, posebno apelirajući na građane Francuske i Švicarske.

Francuski mediji zatim su proširili priču. Emma Nassem čula je o nestalom skijašu na lokalnoj radio stanici i zapitala se bi li nepoznati muškarac mogao biti njen stric koji je nestao tokom oluje na poznatoj planini Matterhorn davne 1954. godine.

Probuđene sumnje pokrenule su forenzičko istraživanje.

Mlađi brat Henrija Le Mansea, Roger, koji danas ima 94 godine pisao je mailom italijanskoj policiji i ponudio je detaljan opis svoj brata.

‘’Ja sam brat Henrija Le Mansea…koji je vjerovatno nestali skijaš koji je nestao prije 64 godine. Bio je neženja i jako neovisan. Radio je u ministarstvu financija u Parizu.’’ napisao je u mailu Roger.

Policija je izjavila kako su se naočale pronađene u planini podudarale s onima koje je Henri nosio na fotografiji koju je njegova porodica poslala. Kasnija DNK analiza potvrdila su pronađeni ostaci zaista oni Henrija Le Mansea.