Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima 17 kilograma, a ljekar je upitao “je li razmišljala da glumi u hororu”

anoreksija3

Ženi koja boluje od anoreksije i teži svega 17 kilograma ljekar je predložio da ode glumiti u horor filmovima. Kristinu Karyaginu iz Rusije njen je specijalist, dr. Yan Goland upozorio da je za nju jedini put izliječenja da se nauči smijati samoj sebi i svojem stanju.

Teško bolesnu 26-godišnjakinju dr. Goland je obavijestio da će zbog svojeg stanja, ako se ne bude liječila, umrijeti u roku od godine dana. Osim toga, pitao ju je li razmišljala o tome da u filmovima glumi živog leša. Naime, Goland smatra da promjena stava prema poremećaju može biti prvi korak na putu izlječenja pacijenta.


– Jeste li razmišljali o o tome da glumite u horor filmu? Možda u ulozi živog leša – pitao ju je dr. Goland, ljekar iz Nižnjeg Novgoroda koji je preuzeo Kristinino liječenje.

Težina prosječnog četverogodišnjaka

Kristina Karyagina koja živi u gradu Barnaulu, prestala je normalno jesti u srednjoj školi. nJEN režim prehrane godinama se sastojao od malih komadića jabuka i banana.

U međuvremenu, toliko je smršala da sada ima težinu prosječnog četverogodišnjeg djeteta.

Zdravlje joj je ozbiljno ugroženo – zabilježeni su slučajevi ljudi koji su imali više kila od Kristine, neki od njih težili su između 18 i 25 kilograma, a umrli su zbog teških oštećenja organa uzrokovanih anoreksijom.

Maria Kokhno, ruska reality TV zvijezda, koja je i samA bolovala od anoreksije, pokrenula je kampanju kako bi pomogla Kristini da ode na liječenje.

– Znam kako je to kad neko pred tebe stavi tanjur s hranom, a ti ne možeš jesti. Svjestan si da umireš, ali ipak ne možeš jesti – objasnila je reality zvijezda.

Humanitarnom kampanjom na Instagramu prikupila je 110.000 rubalja i tim novcem platila Kristini i NJENOJ majci putovanje u Nižnji Novgorod na liječenje, a dr. Goland pristao je besplatno liječiti Kristinu, piše Daily Mail.


No čini se da kontroverzni pristup dr. Golanda daje rezultate – Kristina je već drugog dana po prvi put u nekoliko mjeseci uspjela pojesti nešto što nije jabuka ili banana.

– Prije nekoliko dana vidjela sam da moja kći jede heljdinu kašu. Nisam mogla vjerovati vlastititm očima. Prije toga, Kristina je jela samo male komadiće jabuke ili banane, vodu i sok – izjavila je Kristinina majka.

Anoreksija je ozbiljan poremećaj jedenja u čijem je središtu iracionalni strah od debljanja koji s vremenom dovodi do potpunog gubitka apetita. Povezana je s psihičkim problemima i iskrivljenom slikom o sebi jer su osobe koje pate od anoreksije i u fazi teške pothranjenosti opterećene debljanjem i viškom kilograma. Ako se ne liječi, anoreksija dovodi do poremećaja u normalnom funkcioniranju organa, gubitka menstruacije kod žena i može završiti smrću oboljele osobe.