Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Holly Warland

Ima 27 godina i samo jednu želju: Molim vas, pustite me da umrem

djevojka

Holly zbog lijekova koje uzima ne može da se koncentriše i ima utisak da joj se “mozak pretvara u kašu”

Holly Warland (27) iz Australije boluje od mišićne distrofije – bolesti zbog koje je nepokretna i vezana za krevet. Zdravstveno stanje joj je sve teže i ova mlada žena se zalaže za legalizaciju eutanazije jer smatra da je njen život njena stvar.

Galopirajuća bolest je dijagnostikovana prije 11 godina i od samog početka Holly ima pomoć porodice i prijatelja. Međutim, planirala je drugačiji život za sebe i trenutna situacija joj se ne dopada.

– Naporno sam radila da bih završila psihologiju i planirala sam doktorat. Željela sam da budem doktorica do 25. godine. Bila sam na pola puta do završetka doktorskih studija kad sam primijetila da gubim snagu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Holly Warland (@hollywiththemd)

Prije dvije godine zbog težine oboljenja morala je da napusti studije i prestala je da drži predavanja na fakultetu. Mučnine, vrtoglavice, hiperventiliranje i nekontrolisane drhtavice postale su njena svakodnevnica.

– Kad se stanje pogoršalo, shvatila sam da se na društvenim mrežama i u javnosti ne pojavljuju osobe sa pričom kao što je moja. Činilo se da svaka osoba sa invaliditetom postaje ‘inspirativna’ ili još gore. Fitnes blogovi koji objavljuju osobe sa invaliditetom uz opis – koji je vaš izgovor? Odvratno! Nisam mogla da se poistovjetim sa tim, pa smo moj partner Luck i ja odlučili da fotografišemo moje tijelo kako bismo pokazali ljudima šta invaliditet napravi čovjeku. Reakcije su bile ohrabrujuće i podstakle me da nastavim da objavljujem segmente svog života na Instagramu .

Holly zbog lijekova koje uzima ne može da se koncentriše i ima utisak da joj se “mozak pretvara u kašu”.

– Pomirila sam se sa tim da mi nikad neće biti bolje i da samo moram da preživim sljedeći dan. Ljubomorna sam na sve vas i vaše u**ane živote jer imate život. Teško je plakati sa cjevčicama u nosu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Holly Warland (@hollywiththemd)

Australijanka se bori u saradnji sa organizacijom “Dying wth Dignity Queensland” da pogura ljude u političkom vrhu kako bi donijeli zakon o eutanaziji.

– Nesretna stvarnost je da će mi vremenom zbog ovog stanja život postati nepodnošljiv, pa zbog toga želim mogućnost da okončam svoj život kad budem na to spremna. To je jedina humana opcija za mene. Mogla bih čekati da umrem prirodnom smrću, ali to bi moglo da znači još nekoliko hiljada bolova i beskrajne patnje – zaključila je Holly.