Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na obali crnog mora

Imanje od četiri duluma već 35 godina dijeli s rodama

rode – turska

Ismail Uncu (67) iz Samsuna, na turskoj obali Crnog mora, skoro 35 godina svoje imanje koje se prostire na četiri duluma zemlje, dijeli s rodama, o kojima se ujedno i brine, naročito u vrijeme kada na svijet donose mlade

Ismail Uncu (67) iz Samsuna, na turskoj obali Crnoga mora, skoro 35 godina svoje imanje koje se prostire na četiri duluma zemlje, dijeli s rodama, o kojima se ujedno i brine.

Uncu, otac dvoje djece i djed osmero unučadi, živi u distriktu Bafra, a na njegovom imanju nalazi se i 47 gnijezda roda.

On ujedno, kada je vrijeme izlijeganja mladih, ne dozvoljava ulazak na posjed, kako rode ne bi bile uznemiravane i kako bi se mogle brinuti o mladima.

Uncu je za Anadolu Agency (AA) kazao kako se rode svakog marta vraćaju, a on se brine o njima u vrijeme kada na svijet donose mlade.

“To vrijeme je veoma važno. Šojke (kreje) napadaju i jedu jaja iz gnijezda roda. Zbog toga ih moram štititi. Ne dozvoljavam ikome da im se približava kako ne bi morale ustajati s jaja”, rekao je Uncu.

Dodao je kako njegovo imanje i njegovi pernati stanovnici privlače pažnju domaćih i stranih turista.

“Prošle godine nisam dozvolio posjetiocima da dronom ili iz zraka snimaju rode čiji su ptići tek došli na svijet, a kako ih ne bi uznemiravali“, rekao je Uncu.

On se o rodama na svom imanju brine skoro 35 godina.

“Neko moje imanje od četiri dunuma naziva šumom za rode. Zasigurno da one ne štete mojim usjevima. Sretan sam s njima. Kroz duži vremenski period navikle su se na mene. Ne obaziru se na mene kada prolazim imanjem, dok se boje i bježe od nekog drugog”, rekao je Uncu.

Stanje u kojem se rode nalaze pomno prati od sredine marta i svakog jutra provjerava da li su došle.

“Veoma sam sretan kad vidim da su se vratile. Pratim i to kako podižu mladunce i kako oni rastu“, rekao je Uncu koji je dodao kako se ponekad na jednom drvetu nalazi troje ili četvero gnijezda.