Imate problema s bolom u leđima? Spavajte na podu

bol-u-ledjima

Gotovo da nema odrasle osobe koja se nije bar jednom probudila s “ukliještenim” leđima. Čak i ako vas je “uhvatilo” usred dana, uz sjednje i nepravilno držanje, veliku ulogu u bolovima u leđima ima jedno od svima omiljenih mjesta za odmor – krevet.

Iako krevet često može djelovati tek kao pokazatelj da vaša kičma nije sretna, on joj isto tako može uzrokovati mnoge probleme.

Samo u SAD-u oko 31 milion Amerikanaca muči se s bolovima u leđima, no mnogi ne obraćaju previše pažnje na to kako spavaju. Tačnije, u kakvom im je stanju krevet.

Beth Forgosh, kiropraktičarka iz New Yorka napominje da na bolove može uticati mnoštvo toga, ali postoji nekoliko razloga kad biste se trebali zamisliti po pitanju kreveta.

“Ako vam postaje sve nezgodnije spavati u krevetu, ako se puno vrtite i ne možete nikako naći udobnu pozu, velika je šansa da imate probleme s kičmom, u slučaju kojih loš krevet utiče kao okidač.”

Michael Gottfried, predsjednik Društva kiropraktičara s Rhode Islanda, je potvrdio da pogrešan krevet može uzrokovati gadne probleme s leđima, iako je priznao da teškog srca savjetuje pacijentima da ga promijene, jer su kreveti skupi.

No, upravo u takvoj situaciji, nije loše razmisliti o potpunom izbacivanju kreveta iz upotrebe i spavati na najjeftiniji mogući način: na podu.

Glavni nedostatak, ako to inače ne činite, jest što ćete morati svakodnevno čistiti pod, no jednom kad se naviknete na tvrdu podlogu, mogli biste se preporoditi.