Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jedinstveni kamp

Interkulturalni kamp u Strgačini kod Rudog okupio osnovce iz cijele BiH

Interkulturalni kamp – rudo – fena (1)

Interkulturalni kamp posjetili su i članovi goraždanskog Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope” čiji je predsjednik Slavko Klisura govorio stihove iz knjige “Sunčani razred”, kojom je obradovao jednu od učesnica kampa

U organizaciji Udruženja za pomoć osobama sa posebnim potrebama “Nada” iz Rudog, u Strgačini je u toku Interkulturalni kamp za djecu i mlade iz cijele BiH. Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni kamp, traje već drugu sedmicu, a održava se uz podršku Ambasade SAD u BiH.

Kamp će i ove godine okupiti djecu iz 16 gradova oba bh. entiteta, koji će kroz različite aktivnosti promovisati pomirenje, suživot, mir i prijateljstvo. Tokom četiri sedmice trajanja kampa za njih su organizovane brojne edukativne radionice, sportska takmičenja i druge aktivnosti.

Predsjednica Udruženja “Nada” Milena Kujundžić ističe da je kamp u misiji povezivanja ljudi, druženja i dobre zabave, a posebna priča je svakako plemeniti motiv da se pruže jednake mogućnosti djeci bez obzira na njihove potrebe i mjesta iz kojih dolaze.

– Ova djeca koja dolaze iz cijele BIH šalju poruku da nema prepreka za prijateljstvo i dobre odnose. Nama i jeste cilj povezivanje mladih ljudi, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju pripadnost, da se djeca druže i da im bude lijepo. Sa ovim projektom smo počeli još 2009. godine zahvaljujući podršci i razumijevanju Ambasade SAD-a u BiH – ističe Kujundžić.

Napominje da je kroz kamp do sada prošlo oko 5.000 učesnika te da je posebno ponosna na činjenicu da u kampu učestvuju predstavnici populacije koju i sama predstavlja, a to su osobe sa poteškoćama i osobe sa invaliditetom.

– Uveli smo inkluziju u Interkulturalni kamp da djeca sa poteškoćama u razvoju budu njegov segment i druže se sa djecom koja nemaju poteškoće tako da nema barijera među njima, zbog čega smo jako sretni. Pored učenika iz po dvije škole iz oba entiteta, u kampu svake sedmice boravi oko 30 osoba sa poteškoćama u razvoju udruženja iz Federacije i RS-a. Ove godine u kampu učestvuje oko 160 učenika osnovnih škola i njihovih nastavnika te preko 100 učesnika sa poteškoćama u razvoju – istakla je predsjednica Udruženja “Nada”.

Interkulturalni kamp posjetili su i članovi goraždanskog Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope” čiji je predsjednik Slavko Klisura govorio stihove iz knjige “Sunčani razred”, kojom je obradovao jednu od učesnica kampa.

Poručio je da udruženje „Djeca Evrope” na ovaj način snaži svoju saradnju sa drugim udruženjima čije su misije promocija i zastupanje dječijih prava i podrška razvoju njihove kreativnosti.