Irmu su zvali “Hijena” i bila je najluđa čuvarica u Auschwitzu

irma grese

Žene čuvari u nacističkim logorima nisu toliko poznate kao muški čuvari, ali to ne znači da nisu bile manje okrutne.

Neke od njih izazivale su čak i veći strah od ostalih čuvara, a od oko 37 hiljada čuvara koji su aktivno sudjelovali u premlaćivanju, mučenju i ubijanju logoraša bilo je oko deset posto žena.

Većina njih nije pobjegla pravdi, pa su pogubljene nakon rata kao ratne zločinke, a jedna od najgorih bila je Irma Grese, čuvarica u logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Zvali su je “Hijena”, a ponekad i “Lijepa zvijer”, a nadimak je zaradila zbog brutalnih metoda koje je primijenjavala na logorašima. Svjedoci su na suđenju ispričali kako je ljude znala tući dok ne bi pali mrtvi.

Njezin “zaštitni znak” bilo je bičevanje kožnim bičem. Logoraše bi mlatila po goloj koži dok ne bi popucala, piše History Today.

Grese je bila i prilično poremećena. Dolazila je iz porodice koja je imala istoriju duševnih bolesti. Majka joj se ubila i to tako što je popila kiselinu, nakon što je doznala da ju suprug vara sa sobaricom.

Kako nije bila baš inteligentna, sa 14 godina je napustila školu, gdje je često bila izložena maltretiranju od druge djece i učlanila se u nacističku omladinu “Ligu njemačkih djevojaka”.

Vrlo brzo se svidjela vođama, pa je 1942. postala čuvar u Auschwitzu. Bila je poznata po tome da je nakon što bi izbičevala zatvorenike voljela mastrubirati dok bi ih liječnici previjali od ozljeda koje im je zadala.

Osim toga, u logoru je imala i brojne ljubavne afere sa stražarima. U jednoj od tih afera ostala je trudna, ali natjerala jednog logoraša, koji je inače bio liječnik, da obavi abortus.

O Irmi su na suđenju nakon rata svjedočili brojni bivši logoraši, koji su ispričali kako je na njih znala puštati svoje agresivne i izgladnjele pse. Irma Grese je osuđena na smrt vješanjem, a njezino je suđenje trajalo 53 dana.