Život i zdravlje

Islam će do 2070. godine postati vodeća svjetska religija

02/03/2017

Zbog sve većeg prliva migranata u Evropu i rasta broja ateista, islam će do 2070. godine postati vodeća svjetska religija, pokazali su rezultati analize istraživačkog centra “Pew”.

Procenat stanovništva hrišćanske i islamske vjeroispovijesti izjednačiće se za oko 53 godine i iznosiće oko 32 odsto.

Do 2100. godine u svijetu će muslimana biti oko jedan odsto više od hrišćana.

Rezultati istraživanja pokazali su da islam postaje najbrže rastuća religija na svijetu. Godine 2010. na svijetu je bilo 23 odsto muslimana, a 31 odsto hrišćana, piše Daily Mail.

Međutim, istraživanje je pokazalo da muslimani u prosjeku imaju više djece od pripadnika bilo koje druge vjeroispovijesti – u prosjeku 3,1, u odnosu na 2,3 djece, koliko ih imaju pripadnici svih ostalih vjerskih grupa zajedno.

Uprkos sve većem broju ateista i pripadnika islamske religije, do 2050. hrišćanstvo će ipak ostati najmnogoljudnija religija na svijetu, ali ne i zadugo potom.

Uprkos tome što ne utiču na rast globalne populacije, migracije dovode do naglog rasta muslimanske populacije u pojedinim dijelovima svijeta, poput Evrope i Sjeverne Amerike. Prošle godine procenat muslimana u SAD iznosio je jedan odsto, dok bi, prema predviđanjima stručnjaka ,do 2050. godine ovaj procenat trebalo da iznosi 2,1 odsto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.