Ispovijest bivše prostitutke: Cijena od 100 do 5.000 eura, pa birajte

prostitutka

“Što biste vi učinili da vam cijev duge devetke prisloni o glavu i kaže vi ćete raditi ono što ja kažem. Biste li vi pustili da vas on ubije jer vjerujete da će vas ubiti ili ćete reći neću”, kaže bivša seksualna radnica u Hrvatskoj u intervjuu za N1 na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama.

U svijet prostitucije pod pritiskom je, kaže, ušla s 18 godina.

“U taj svijet sam ušla prisiljeno, to nije bio moj izbor. Nakon svih tih problema i kad sam se izvukla iz toga, prava bitka je tek počela. Svi misle da sam ja to htjela, da to žene rade zbog novca, statusa, ali zaista nije tako”.

A klijenti su, napominje, raznovrsni.

“Svi koji imaju malo više novaca – poduzetnici, bankari, konzuli, političari, javne osobe, turisti, stranci…”, tvrdi ona.

Do prostitutki u Hrvatskoj je lako doći, a cijene su različite.

“Cijena od 100 eura do 5.000 eura, pa vi birajte. Vi ne plaćate seksualnu uslugu, vi plaćate vrijeme koje će ta žena provesti s vama. Da li vi pričali i pili kafu ili radili nešto, to je nebitno”, kaže ova djevojka.

Prostitutke se boje i policije, za koju tvrdi da je često u dosluhu sa svodnicima pa od njih ni ne traže pomoć.

“Što se tiče policije, tražila sam od njih, ali većinom sam dobivala batine ili su me vratili opet svodniku. Većinom je suradnja svodnika i policije bila jako dobra i unosna. Ali policija vas može eventualno premlatiti, dati vam šamar, udariti vas knjigom ili vas izvrijeđati na mrtvo ime. Policija se prema tim ženama ponaša kao prema stoci, ali baš kao stoci”, kaže.

Prostitucija je danas iza nje. Aktivna je u pomaganju seksualnim radnicima te na međunarodnoj razini, no stigma i dalje ostaje.

“Sve vas to prati. Jednog dana to može buknuti i jednostavno sruši vam se cijeli svijet. Bez obzira jeste vi bili žrtva ili ne, jednostavno unište vas u jednoj sekundi”, zaključuje bivša seksualna radnica u intervjuu za N1.