Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispovijest žene čiji je muž ubio dvije bivše supruge: Bio je veoma strpljiv čovjek

Harold, Toni Henthorn

Harold Henthorn osuđen je prošle sedmice zbog dva ubistva svojih bivših supruga. Prvu je pregazio automobilom, a drugu gurnuo s litice. Grace Rishell bila mu je treća životna partnerica, i danas priča da je sigurna da se pripremao da ubije i nju.

Prije nego je upoznao Grace, Harold je s obje supruge koje je ubio bio u braku 12 godina. Kasnije je bolničar svjedočio kako je pokazao vrlo malo, gotovo uopće emocija kada su mu suprugu proglasili mrtvom. Grace je za News.com.au ispričala kako joj je bilo živjeti s čovjekom za kojeg se kasnije otkrilo da je psihopat.

download

Iako se nikada nije udala za njega, imala je priliku dobro ga upoznati jer je, prije nego su započeli vezu, ona bila udana za brata Haroldove prve supruge. Nakon njezine smrti završili su zajedno, jer tada još nitko nije niti sumnjao da bi Harold mogao imati veze s tom smrti.

Kada se Grace rastala od svog supruga, Harolda je zaintrigiralo njezino životno osiguranje, da bi se poslije ispostavilo da je lažirao dokumente da bi njemu pripao novac u slučaju njezine smrti. Kada pogleda unazad, Grace se prisjeća situacija iz njihova zajedničkog života zbog kojih je sigurna da je trebala biti njegova treća žrtva.

– Ponekad bi me samo tokom igre ili šale toliko prepao, ali sve sam pripisivala ‘zafrkanciji”, rekla je i dodala kako se izvana sve činilo u redu, ali da ga je viđala u trenucima koje si nije mogla objasniti.

Nije htjela priznati da možda ima posla sa psihopatom. Kada su zajedno s tadašnjim prijateljima išli posuti pepeo njegove prve supruge u obližnju planinu, Harold je vozio opasno brzo po cesti koja je bila na samom rubu planine, i to bez zaštitne ograde, tako da su se svi u jednom trenutku bojali da će izletjeti s litice, a on se za vrijeme vožnje gromoglasno smijao.

Tada su sve pripisali stresu zbog smrti supruge.

Jednom prilikom je s njim i s bivšim suprugom, i njihovim kćerima, otišla na obližnje jezero, kada su još svi bili prijatelji i povremeno odlazili na izlete. Harold je tada upravljao brodicom u kojoj su bili, i u jednom trenutku plovio toliko brzo da su stalno bili na rubu da se brodica preokrene u završe u vodi zajedno s njihovom malom djecom.

– Sjećam se koliko se on smijao i gledao me dok sam bila prestravljena i molila da uspori, bilo je jezivo koliko je bio smiren i nasmijan’, prisjeća se. Rekla je i da vjeruje da su kasnije zajedno redovito išli na jezero, jer se pripremao da ju ubije. Sigurna je da je pripremao ‘teren’, da bi kasnije na suđenju mogao opravdati njezinu “slučajnu smrt” na jezeru i reći da su redovito bili tamo, umjesto da su odjednom otišli baš na takav izlet.

harold-henthorn-768

– Nisam htjela nigdje ići sama s njim kada se počeo ponašati čudno, ali on bi mojim kćerima slagao da mi primjerice ima nešto vrlo važno za reći, ili da priprema neko iznenađenje za mene, i tako bi ih nagovorio da ne odu, ispričala je.

– Bio je vrlo strpljiv čovjek.

Istražitelji su u konačnici, i to godinama nakon smrti dviju žena, uspjeli pronaći brojne dokaze da je Harold pomno i dugo planirao ubistva svojih supruga, kao i da je ranije bilo neuspjelih pokušaja koje je uvijek pripisao nesretnim slučajevima. Među ostalim, kod njega su pronašli i mapu s označenim mjestom litice s koje je gurnuo drugu suprugu.

Grace je danas sretna što su ona i njezine kćeri sigurne jer je Harold iza rešetaka.