Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Ispovijest žene kojoj su ljekari izvadili jajovod, a sada je u 28. sedmici trudnoće

02/06/2015

“Činjenicu da neću moći prirodno zatrudniti nisam dramatično primila jer sam stalno osjećala da nešto nije u redu. Bio mi je to samo motiv za što brži početak IVF postupka”, kaže Ivana Crnković (34), koja je sad u 28. sedmici trudnoće.

Ostala je u drugom stanju u četvrtom postupku izvantjelesne oplodnje, a da sve neće ići tako lako saznala je prije četiri godine.

[pull_quote_right]Kad krećete u postupak potpomognute oplodnje o kojem ne znate apsolutno ništa, istražujete i želite znati sve detalje[/pull_quote_right]

“Insistirala sam na pregledima, pa i na operaciji. Otkrili su mi pregradu u maternici i odstranili je, propuhali začepljene jajovode, a jedan su i izvadili. Bilo je mnogo priraslica i sve je to počišćeno”, ispričala je Ivana za zagrebački 24sata.

No, tu nije bio kraj njenim mukama. I dalje nije uspjevala ostati u drugom stanju. Ivana kaže kako je imala sreće da je njen poslodavac imao puno razumijevanja za njenu situaciju. Postupci potpomognute oplodnje zahtijevaju puno izbivanja s posla i vrlo su stresni.

“Kad krećete u postupak potpomognute oplodnje o kojem ne znate apsolutno ništa, istražujete i želite znati sve detalje; Koliko injekcija moram primiti? Šta je punkcija i koliko boli? Hoće li uspjeti od prve? Puno je takvih pitanja na koje nisam našla odgovore koji bi me zadovoljili. Odlučila sam snimiti video i objaviti ga bez obzira na krajnji rezultat. Približiti tu temu svima i pokazati da nije sramota imati problem”, objašnjava Ivana koja je prije dvije godine u videu objavila sve svoje strahove.

Brzo su dobili termin za prvi susret s ljekarom koji je odlučio da inseminacija (proces oplodnje se zbiva u maternici, a ne van tijela žene) nema smisla zbog lošeg stanja preostalog jajovoda i da trebaju ići na vantjelesnu oplodnju.

[pull_quote_left]Ivana kaže kako je važno da žena ne krivi sebe, a ni partnera[/pull_quote_left]

“Termin sam dobila za četiri mjeseca i to mi se činilo strašno daleko. Nakon prvog neuspjeha sljedeći postupak je bio za šest mjeseci. Činilo se dugo kao godina. U drugom postupku su vraćene dvije blastociste i opet ništa”, priča Ivana.

Treći IVF bio je uspješan i njihovoj sreći nije bilo kraja. No, u desetoj sedmici plod se prestao razvijati i to je bio još jedan u nizu šokova.

“Još me proganja dan kad su mi rekli da je malo srce stalo. Nakon kiretaže bila sam neutješna, no opet sam sve počela posmatrati s pozitivne strane. Znači, moguće je. Mogu ostati trudna. Nakon tri ciklusa bili smo u novom postupku. Vjerovala sam u uspjeh, no opet sam ušla u sve s oprezom. Odlučila sam da će mi to biti posljednji postupak i da ću stoički prihvatiti negativan rezultat ako do njega dođe”, priča Ivana koja je uspjela zatrudnjeti nakon četvrtog postupka IVF.

Sada priznaje da prva četiri mjeseca trudnoće uopće nije uživala iako nije imala nikakve trudničke tegobe.

“Bilo me je previše strah svega, a svaki UZV bio je noćna mora. Taj dan, kad sam saznala da sam trudna, čekala sam nalaze krvi na mail. Taj trenutak je kao da otvaraš presudu na život ili smrt. Tog puta u mojoj je presudi pisalo život”, prisjeća se Ivana najsretnijeg dana u životu.

No morala je proći još jedan stres. Poslali su je na test, nakon kojeg je uslijedio novi šok. Javili su joj da je rizik za Down 1:155. Ivana je bila sigurna da je dijete bolesno.

“Bila sam uvjerena da sam ja kriva, jer ako ispočetka nije bilo suđeno, zašto sam i dalje insistirala na tome”, priča Ivana, koja je bila i na amniocentezi, za koju se jedva odlučila.

I, saznala je da nosi zdravog dječaka.

Ivana kaže kako je važno da žena ne krivi sebe, a ni partnera. Cijela porodica pati zbog neuspjeha i to je borba koju neki prolaze i više puta. Najvažnije je prihvatiti situaciju kakva god da je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.