Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispovijest žene koju je ginekolog poslao na “fizikalnu terapiju vagine”

problemati

“Nikad prije nisam čula, a sada sam diplomirala na mojoj vagini! Iza mene su dva poroda – oba carskim rezom. Poslije prvog poroda (carski rez napravljen je nakon 16 sati trudova) seks jednostavno nije bio isti kao prije. Bol je bila prisutna gotovo svaki put. Koliko god ja bila opuštena stvari jednostavno nisu bile kao prije. Čak je i moj suprug primijetio razliku. Ne samo u mojoj (ne)opuštenosti već je doslovno osjetio razliku tamo dolje. No, živjela sam s tim. Nisam od onih koji će za svaku sitnicu trčati doktoru i tražite terapije za sve i svašta. Jednostavno – naš seksualni život malo je trpio. Meni se jednostavno sve manje dalo upuštati u to, nešto me kočilo i psihički i fizički. Uostalom, dobili smo bebu i imali smo sve manje vremena za nas”, iskustvo je Kate Stahl, jedna od brojnih autorica koja svoje priče i iskustva objavljuje na popularnom portalu Pop Sugar.

“Priznajem – meni je to savršeno odgovaralo. Međutim, s vremenom smo počeli pričati i o drugom djetetu, a kako ga nismo mogli napraviti bez seksa jednostavno sam svaki put pregrmjela svoju bol, ukočenost, činjenicu da se nisam mogla propisno ni navlažiti, ali stisnula sam zube i srećom – nije nam dugo trebalo da zatrudnim i drugi put. Trudnoća je bila razdoblje mira – sretna ja, muž malo manje i kada je stiglo vrijeme za porod – plan je bio carski koji je obavljen vrlo lako, a moj oporavak tekao je savršeno. Već drugi dan ja sam se mogla sama istuširati i baš sam tada, sjećam se, razmišljala kako je divan carski rez jer vam tom prilikom ipak ostanu čitavi svi dijelovi tamo dolje. Nema pucanja, šivanja i šavova na tim osjetljivim dijelovima. No, nakon što je rez na trbuhu zarastao, nakon što je prošlo vrijeme babinja, krv konačno prestala curiti, moj suprug je jedva dočekao – seks. I ja sam jedva čekala. Toliko je dugo prošlo od posljednjeg puta. A, onda umjesto užitka – šok!”

“Seks više nije bio samo bolan, bio je doslovno nemoguć. I tada sam shvatila – vrijeme je da se konačno obratim stručnjaku, jer živjeti u braku bez seksa i užitka – to jednostavno nisam mogla podnijeti.

I tada slijedi novi šok. Moja vagina treba fizikalnu terapiju!

Čim me je moja ginekologica pregleda odmah je shvatila u čemu je stvar. Zgrčeni mišići vagine, trebate ići na nekoliko fizikalnih terapija cijelog vašeg karličnog područja”, objasnila mi je kao da je to nešto sasvim normalno.

Okej, pomislila sam, ali – ja nisam rodila prirodnim putem, od kud sada to? – pitala sam je.

Kako mi je objasnila – taj problem ne nastaje za vrijeme poroda te u gotovo jednakoj mjeri zahvaća žene koje su rodile prirodnim putem i carskim rezom. Problem je jednostavno u težini bebe koja je za vrijeme trudnoće pritiskala prema dolje. U tome je stvar. I od toga da zadrži bebu na mjestu vagina se jednostavno previše grčila i sada se jednostavno, bez pomoći terapeuta, ne može samo tako opustiti. I zbog toga je penetracija gotovo nemoguća.”

“I tako me doktorica poslala na fizikalnu terapiju. Na masažu mog intimnog područja. Možete zamisliti kakvo je to intimno iskustvo bilo.

Terapeutkinja je bila šarmantna žena mojih godina. Pozvala me u privatnu sobu, zamolila me da se skinem i tada je sat vremena provela masirajući moje međunožje pokušavajući vratiti moje mišiće na staro. Dugo se bavila svakom pojedinom tačkom, opuštala je rukama moju vaginu da bi je na kraju prikopčala i na elektrostimulator čije je elektrode postavila na strateška mjesta kako bi povećala dotok krvi u njima i tako mi pomogla pri ozdravljenju moje vagine. Prošla sam nekoliko takvih terapija no kada je terapeutkinja rekla da moj problem nažalost još uvijek nije riješen do kraja, poslala me nazad mojoj ginekologici na injekcije koje su mi ranije spominjali i za koje su rekli kako je to zadnja opcija koja bi mi mogla pomoći.”

“I tada, kada sam mislila da će mi fizikalna terapija pomoći grozila sam se od same pomisli na injekcije, a sada me čekalo baš to kao konačno i očito jedino rješenje. Naravno, pristala sam na sve, a da mi je bilo lako – znate da nije. Bilo je to jednako grozno kako sam i zamišljala. Zamislite ogromnu injekciju poput Botoxa koju vam zabiju usred vaginalnog područja, i kao da to još nije bilo dovoljno, moje je tijelo dodatno reagiralo pa mi je naredna dva dana bilo užasno mučno.”

“Ali – moja se sreća ipak nasmiješila. Nakon duga dva mjeseca terapija moj seksualni život konačno je opet došao na svoje. Doduše, stvari još nisu kao prije prve trudnoće, ali u svakom slučaju sada se barem mogu konačno opustiti i uživati. U odnosu na onu bol i nemogućnost, situacija je sada stvarno sjajna. I nadam se da će s vremenom postati još sjajnija i blistavija.

Ako je iko od vas imao ovakvog iskustva, zna kako je to, a svima vama majkama poručujem – ako slučajno osjećate slične probleme nakon trudnoće, ne bojte se potražiti stručnu pomoć. Lijeka ima i nemojte zbog toga što vam je neugodno trpjeti ovoliko dugo kao ja. Jer vaš seksualni život i vaša vagina ipak zaslužuju bolje”, napisala je Kate Stahl.