Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istinite priče o divljoj djeci koja su odrasla sa životinjama

678916_divlja-deca07-foto-julia-fullertonbatten_lb

Fotografije nagrađivane njemačke autorice Julije Fullerton-Batten izgledaju kao iz bajke, ali sudbine koje predstavljaju su stvarne.

Ona je na dramatičan način ilustrovala odrastanje “divlje djece” koju su, umjesto roditelja, odgajale životinje u šumi ili džungli.

Oksana Malaja (Ukrajina 1991)

678914_divlja-deca05-foto-julia-fullertonbatten_lb

Ova fotografija ilustruje slučaj ukrajinske djevojčice koja je pronađena u boksu za pse, kada je imala osam godina. Pretpostavlja se da je šest godina provela gotovo bez kontakta sa ljudima. Njeni roditelji su bili alkoholičari i jedne večeri su je ostavili napolju.

Da bi se ugrijala, ona je ušla u boks i to joj je spaslo život.
Kada su je pronašli, kretala se na sve četiri, a jedine riječi koje je znala bile su “da” i “ne”.

Oksana sada živi na klinici u Odesi i radi sa domaćim životinjama.

Shamdeo (Indija 1972)

678910_divlja-deca01-foto-julia-fullertonbatten_lb

Dječak je pronađen sa četiri godine kako se igra sa mladuncima vuka u šumi. Imao je tamnu kožu, oštre zube i dugačke nokte. Kosa mu je bila zamršena, a dlanovi i koljena puni žuljeva.

Hranio se pilićima koje je lovio u čoporu. Nikada nije progovorio, ali je naučio znakovni jezik. Preminuo je 1985. godine.

Marina Chapman (Kolumbija 1959)

678916_divlja-deca07-foto-julia-fullertonbatten_lb

Knjiga o Kolumbijki Marini Chepman, koju su kidnaperi kao petogodišnju djevojčicu ostavili u džungli, inspirisala je Juliju Fullerton-Batten da započne fotografski projekat “Divlji”. Marina se hranila korijenjem i bananama koje su brali majmuni, a spavala u šupljinama drveća. Danas živi u Engleskoj sa mužem i dvoje djece.

John Ssebunya (Uganda 1991)

678911_divlja-deca02-foto-julia-fullertonbatten_lb

Ova fotografija ilustruje slučaj dječaka koji je pobkegao od kuće kao trogodišnjak, nakon što je vidio kako mu otac ubija majku. Pronađen je u džungli tri godine kasnije i odveden u sirotište. Naučio je da govori i postao član hora. Mnogi nisu vjerovali u njegovu priču, ali oni koji su imali prilike da porazgovaraju s njim, kažu da govori istinu.

Madina (Rusija 2013)

678913_divlja-deca04-foto-julia-fullertonbatten_lb

Mala Ruskinja je od rođenja živjela sa čoporom pasa, sa kojima se igrala, spavala i delila hranu. Kada su je socijalni radnici pronašli u napuštenoj kući 2013, kretala se gola na sve četiri i režala kao pas. Majka ju je napustila kao bebu, ubrzo nakon što je otac odlučio da ode iz kuće. Uprkos teškim uslovima u kojima je odrastala, ljekari su ustanovili da je fizički i psihički potpuno zdrava.

Sujit Kumar (Fidži 1978)

678912_divlja-deca03-foto-julia-fullertonbatten_lb

Osmogodišnji dječak pronađen je nasred jednog seoskog puta, godinama nakon što je njegova majka izvršila samoubistvo. Ponašao se kao kokoška – mahao je rukama, kokodakao i kljucao hranu. Djed koji je preuzeo brigu o njemu godinama ga je držao u kokošinjcu. Sada Sukit živi pod okriljem jedne humanitarne organizacije za ugroženu djecu.

Ivan Mišukov (Rusija 1998)

678915_divlja-deca06-foto-julia-fullertonbatten_lb

Ivan je pobegao od kuće sa četiri godine i postao vođa čopora pasa lutalica. Na ulici je proveo dve godine, sve dok nije smješten u hraniteljsku porodicu. Nije poznato šta ga je natjeralo da napusti svoje roditelje.