SAD

Istraživali morsko dno pa otkrili hiljade buradi: “Ono što smo vidjeli je bilo zapanjujuće”

brodovi

Velika je vjerovatnost da jedna od hemikalija u buradima je i DDT, trenutno zabranjeni insekticid za koji je dokazano da uzrokuje rak

Oko 27.000 buradi krcatih otpadom nakon više od pola stoljeća pronađene su nekoliko kilometara od obale Los Angelesa. Još nije sigurno kakav otpad se tačno nalazi u tim buradima, pa se i postavlja pitanje je li bolje ta burad tamo ostaviti ili ih sanirati.

Preko dvije sedmice u martu američki naučnici su istraživali morsko dno otprilike četiri kilometara od obale te sonarnom tehnologijom potvrdili neslužbene podatke da su u periodu od 1947. do 1961. godine velike kompanije bacale enormne količine otpada, prenosi Mashable.

IMAGE: DAVID VALENTINE, UC SANTA BARBARA / AUV SENTRY

– Ono što smo vidjeli je bilo zapanjujuće, kazao je voditelj projekta Eric Terril. Još nije poznato šta se dogodilo s hemikalijama u tom otpadu, no Terril je objasnio kako to smeće zasigurno ima utjecaja na hranu koju jedemo.

– Postoje neke posljedice na hranu koju i mi jedemo, no još nismo sigurni koje su, kazao je.

Nije niti sigurno je li bolje taj otpad počistiti ili ne jer bi pomicanje tih buradi moglo proliti hemikalije koje se nalaze unutra i tako napraviti veću štetu koja je već počinjena, a trebat će godine da se taj problem riješi.

Poznato je da jedna od kompanija koja je uzrokovala ovo ogromno zagađenje je Montrose, hemijska kompanija koja je bila u pogonu prošlog stoljeća i za koju se već otkrilo bacanje toksičnog otpada u kanalizaciju, no još treba otkriti koje su još kompanije bile upletene u ovaj nered.

– Postoji nekoliko prepoznatljivih tragova u istraženom području koje upućuju na to da se bacanje otpada ponavljalo s nekih brodova, kazao je naučnik Terril.

Velika je vjerovatnost da jedna od hemikalija u buradima je i DDT, trenutno zabranjeni insekticid za koji je dokazano da uzrokuje rak.