Istraživanje: Molitva pozitivno utiče na zdravlje ljudi

Rezultati najnovijeg istraživanja o povezanosti religije i zdravlja pokazuju da molitva pozitivno utječe na zdravlje ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema istraživanju koje je proveo profesor Marino Bruce sa Univerziteta Vanderbilt u SAD-u, osobe koje posjećuju crkvu, odnosno bogomolju, i učestvuju u molitvi mogu smanjiti rizik od smrtnosti za 55 posto u odnosu na osobe koje ne učestvuju u molitvama.

Ovo se, kako se navodi u istraživanju, posebno odnosi na osobe starosne dobi od 40 do 65 godina.

Profesor Bruce je prikupio podatke o 5.449 osoba, oba spola i različitih rasa, o tome koliko često posjećuju crkvu, kao i o njihovom socio-ekonomskom statusu i zdravstvenom osiguranju.

Pomoću pomenutih podataka, Bruce je zajedno sa timom saradnika razvio model kojim predviđa rizik od smrtnosti.


Prikupljeni rezultati studije su na kraju pokazali da su osobe koje nikako nisu posjećivale crkvu dvostruko podložnije preranoj smrti u odnosu na osobe koje su posjećivale crkvu.

Bruce, koji je inače baptistički sveštenik, istakao je kako se njegovo istraživanje ne odnosi samo na jednu religiju nego na sve poznate religije.

“Rezultati istraživanja su se pokazali tačnima u bilo kojem mjestu gdje se grupa ljudi sastaje kako bi se molili. To može biti u crkvi, hramu ili džamiji. Istraživanje se odnosi na bilo koju religiju”, kazao je profesor.

Istakao je kako vjerska osjećanja značajno doprinose smanjenju stresa koji, kako je objasnio, izaziva upale i povećava rizik za bolesti.

U razgovoru za američke medije, profesor je istakao kako je odlučio da provede pomenuto istraživanje kako bi dodatno istražio povezanost između duhovnosti i zdravlja ljudi.

Istraživanje profesora Brucea je objavljeno u maju ove godine u naučnom časopisu “The Plos One”.

PODIJELI