Istraživanje pokazalo: Bračne svađe zadaju glavobolje samo muškarcima

glavobolja

Problemi u braku imaju zdravstvene posljedice samo po muškarce, pokazalo je novo istraživanje. Pripadnici jačeg pola, koji se često svađaju sa svojim partnerkama, pate od nesanice i migrena.

Svađe s partnerom mogu da imaju emotivne i fizičke posledice. Međutim, pokazalo se da, kad je u pitanju zdravlje, posljedice svađanja su znatno veće kod muškaraca, nego kod žena.

Ovo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Nevadi, trajalo je punih 16 godina. Ono je pokazalo da u brakovima u kojima ima više konflikata, muževi imaju više zdravstvenih problema i češće pate od glavobolja, nesanice i imaju lošije zdravstveno stanje, piše Daily Mail.

Vođa istraživanja Rosy Schraut kaže da su povjerenje i razumjevanje među partnerima veoma bitni u svakoj vezi.

“Kad se svađaju, muž i žena su jedno prema drugom neprijateljski nastrojeni. To izaziva razne nelagode, između ostalih i zdravstvene. Istraživanja koja su sprovodena paralelno s našim pokazala su da svađe uzrokuju mnogo stresa i uništavaju imunitet kod ljudi, te imaju negativan uticaj na kardiovaskularni sistem”, objašnjava ona.

Istraživači su pitali bračne parove jesu li se u proteklih godinu dana svađali oko jednog od šest najčešćih tema sukoba, a to su novac, djeca, vjeroispovest, kako će provoditi slobodno vrijeme, odnos sa porodicom partnera, kao i odnos sa sopstvenom porodicom.

Zatim su ih pitali o zdravlju i koliko njihovo zdravstveno stanje utiče na njihove poslovne obaveze i jesu li u protekloj godini bili dovoljno zdravi. Upitani su i da li provode slobodno vrijeme radeći ono što žele, imaju li poteškoća sa spavanjem, da li se osjećaju nervozno ili frustrirano i da li su patili od glavobolja.

Na skali od jedan do pet, istraživači su odlično zdravlje ocjenjivali peticom, a čestu sklonost razbolijevanju jedinicom.

Parovi koji se u početku braka nisu često svađali u prosjeku su dobili ocjenu 4.07, dok su parovi koji su se često svađali zdravstveno ocjenjeni sa 3.86.

Prateći zdravstveno stanje bračnih partnera narednih 16 godina, pokazalo se da se opšte zdravstveno stanje nije bitno promijenilo.

Interesantno je, međutim, da je razlika u rezultatima u cijelosti zavisila od zdravlja muškaraca u braku. Ispostavilo se da svađanje nema nikakav uticaj na zdravlje žena.

Muževi koji su se svađali sa svojim ženama zbog više različitih stvari, kao što su finansije, porodični odnosi ili vaspitanje djece bili su u znatno lošijem zdravstvenom stanju od muževa koji su se manje svađali sa svojim ženama.

Najlošijeg zdravstvenog stanja su bili oni muškarci koji su se svađali od početka braka – izjavili su pomenuti stručnjaci na godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije za istraživanje odnosa u Koloradu.