Istraživanje pokazalo: Nasilja ima više u Bibliji nego u Kur'anu

The-Quran-and-the-Bible-together

Softverski inženjer Tom Anderson obradio je tekstove u Bibliji i Kur'anu kako bi ustanovio u kojoj knjizi se nalazi više nasilja. Istraživanje je pokazalo da je nasilje u Bibliji zastupljeno skoro dvostruko više nego u Kur'anu.

“Ovaj projekat je inspirisan postojećim javnim debatama u vezi sa time da li terorizam koji je povezan sa islamskim fundamentalizmom odražava nešto inherentno islamu i izrazito nasilno u vezi sa islamom u poređenju sa drugim velikim svjetskim religijama”, objasnio je Anderson u svom blog postu.

Koristeći “Odin Text”, softver koji je sam razvio, Anderson je analizirao Stari i Novi zavjet, kao i izdanje Kur'ana na engleskom jeziku iz 1957. godine. Softveru je bilo potrebno samo dva minuta da pročita i analizira sve tri knjige, piše Independent.

Kategorizacijom riječi u ukupno 8 emocija – radost, bes/gnjev, tuga, iščekivanje, gađenje, iznenađenje, strah/anksioznost i povjerenje, analiza je pokazala da je u Bibliji u znatno većoj mjeri zastupljeniji gnjev nego u Kur'anu, a znatno manje povjerenje.

Od sva tri teksta, nasilje je bilo najzastupljenije u Starom zavjetu – ubijanje i destrukcija pominju se skoro dvostruko češće nego u Novom zajvetu (5.3 posto, u odnosu na 2.8), dok u Kur'anu čine 2.1 posto teksta.

Ipak, Anderson dodaje: “Prvo, želim da razjasnim da mi nije bila želja da potvrđujem ili opovrgavam da li je islam nasilniji od drugih religija. Dalje, shvatam da Stari zavjet, Novi zavjet i Kur'an nisu jedina literatura u vezi sa kršćanstvom, islamom i judaizmom, niti da čine ukupan zbir ovih religija, odnosno njihovih učenja i protokola. Takođe ističem da je ova analiza površna, i da ova otkrića nikako ne označavaju konačan zaključak. U pitanju je brz pregled tri teksta.”