naučna studija

Istraživanje polazalo: Karantin izazvao veće problema kod žena

960×0

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji tokom perioda karantina ukazuje na pad pozitivnih osjećanja i među muškarcima i među ženama

Žene se mnogo više od muškaraca suočavaju sa mentalnim problemima nakon karantina koji je uveden tokom epidemije virusa korona, pokazuje britanska naučna studija.

Pokazalo se da žene teže podnose mjere izolacije uvedene radi borbe protiv širenja virusa korona.

Naučnici sa Instituta za društvena i ekonomska istraživanja pri Univerzitetu Eseks zaključili su na osnovu ostudije da se broj osoba s najmanje jednim ozbiljnim mentalnim poremećajem, nakon mjera karantina, povećao među oba pola.

Kako prenosi Guardian, među muškarcima se dio onih sa jednim težim psihičkim problemom povećao sa sedam na 18 odsto, a među ženama sa 11 na 27 odsto.

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji tokom perioda karantina ukazuje na pad pozitivnih osjećanja i među muškarcima i među ženama.

Kao glavni razlog naučnici navode ekonomske faktore – žene su se više od muškaraca žalile na ekonomski aspekt pandemije.

Žene su, napominju istraživači, u više slučajeva izgubile posao.

Kao drugi faktori koji ozbiljno utiču na mračnije raspoloženje, navodi se manjak vremena za fizičku aktivnost, ali i činjenica da su žene imale više posla brinući o djeci, te da im se povećao obim i intenzitet kućnih poslova.

Naučnici procjenjuju da je, ipak, žensku populaciju najteže pogodio izostanak društvenih odnosa.

Žene obično imaju više bliskih prijatelja i prijateljica. Donedavna zabrana viđanja dragih osoba izvan vlastite kuće izazvala je mentalne probleme unutar određenog procenta ženske polulacije.

Više od trećine ženskih aktera studije /34 odsto/ odgovorilo je da se za vrijeme karantina povremeno osjećalo usamljeno, a 11 odsto da su se često osjećale usamljeno.

Među muškarcima, na isto pitanje, 23 odsto je navelo da se povremeno osjećaju usamljeno, a samo šest odsto ih je priznalo da se često osjećaju usamljeno.

Studija se zasniva na onlajn komunikaciji sa osobama koje su učestvovale u studiji sprovedenoj u britanskim domaćinstvima.