"Britanski medicinski žurnal"

Istraživanje radili 18 godina: Vegetarijanci podložniji moždanom udaru!

vegetarijanci

U istraživanju, koje je objavio “Britanski medicinski žurnal”, učestvovalo je 48.000 ljudi, a provodilo se 18 godina

Prehrana koja ne uključuje meso smanjuje opasnost od srčanih bolesti, ali povećava rizik od moždanog udara, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U istraživanju, koje je objavio “Britanski medicinski žurnal”, učestvovalo je 48.000 ljudi, a provodilo se 18 godina.

Studija je pokazala da je na 1.000 učesnika kod vegana i vegetarijanaca bilo deset slučajeva manje oboljelih od srčanih bolesti u odnosu na osobe koje konzumiraju meso, ali je istovremeno bilo više slučajeva moždanih udara.

Eksperti ističu da, bez obzira na izbor prehrane, konzumacija širokog spektra hrane je najbolje za njihovo zdravlje, prenosi BBC.

“Poruka svima je da ima smisla imati dobro planiranu dijetu i jesti širok izbor namirnica. Konzumatori mesa ne moraju nužno imati raznoliku prehranu, jer mogu svako veče živjeti na mesu i krompiru i da ne jedu povrće”, rekao je Frankie Phillips iz Britanske dijetetske asocijacije.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba savjetuje balansiranu prehranu koja uključuje pet dnevnih obroka bogatih voćem i povrćem, hranu bogatu vlaknima, proteinima te mliječne proizvode. Hranu s visokim udjelom masti, šećera ili soli treba jesti rjeđe i u malim količinama.

Osobe na veganskoj i vegetarijanskoj prehrani također trebaju unositi dovoljno određenih hranjivih sastojaka.

Osobe koje konzumiraju meso, mliječne proizvode i ribu obično imaju dovoljno vitamina B12, potrebnog za zdravu krv i nervni sistem.

Željezo se također teže apsorbira iz biljnih namirnica, tako da oni koji se odluče da ne jedu meso u svoju prehranu moraju uključiti namirnice poput integralnog hljeba i brašna, suhog voća i mahunarki.