Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje sastava flaširane vode pokazalo zabrinjavajuće podatke

voda

Najveće istraživanje sastava flaširane vode velikih svjetskih tvrtki otkrilo je prisutnost čestica plastike u skoro svim testiranim uzorcima, javlja BBC.

U najvećem istraživanju ove vrste ispitano je 250 boca vode kupljenih u devet različitih država. Novinarska organizacija Orb Media pokrenula je istraživanje te objavila da su u flaširanoj vodi otkrivene sićušne čestice plastike, od kojih su neke bile širine ljudske kose.

“Neke boce sadržale su stotine ili hiljade čestica, a neke nijednu”, objavio je Orb Media.

Po litri vode prosječno je otkriveno 10 sitnih čestica, a naučnici su izjavili da su mogle ući u vodu i prilikom otvaranja plastičnih boca.

Ispitivanja su provedena na univerzitetu New York u Fredoniji. Testirane su najpoznatije internacionalne marke kao što su Evian, Nestle Pure Life, Dasani, Aquafina i San Pellegrino, te Aqua iz Indonezije, Bisleri iz Indije, Epura iz Meksika, Gerolsteiner iz Njemačke, Minalba iz Brazila te Wahaha iz Kine.

“Ne radi se o katastrofi, ali brojevi koje vidimo su zabrinjavajući”

Sherry Mason, profesorica kemije na sveučilištu New York, izjavila je:

“Pronašli smo plastiku u vodi iz skoro svake boce koju smo testirali. Ne želimo upirati prstom u pojedine kompanije, već želimo pokazati da je plastika postala toliko raširen materijal u našem društvu da ulazi i u vodu – i sve ostale proizvode koje svakodnevno konzumiramo”.

“Ne radi se o katastrofi, ali brojevi koje vidimo su zabrinjavajući”, dodala je Mason.

Kompanije koje proizvode flaširanu vodu izjavile su za BBC da posluju prema najvišim standardima.

Bruce Gordon iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je da su potrebna nova istraživanja o mogućim štetnim posljedicama plastike otkrivene u vodi, prenosi Index.hr.