Život i zdravlje

Velika Britanija

Istraživanje uporedilo imuni odgovor nakon Pfizerove i AstraZenecine vakcine

15/04/2021

"Oba su cjepiva dobra", zaključak je studije

Prva studija koja je izravno uporedila imuni odgovor na cjepiva protiv koronavirusa Pfizer/BioNTecha i AstraZenece utvrdila je snažan i sličan odgovor kod osoba starijih od 80 godina nakon prve doze cjepiva, objavili su britanski naučnici.

Britanska studija također je otkrila da je ključna komponenta imunog sustava, poznata kao T ćelije, pokazala jači odgovor kod onih koji su dobili cjepivo AstraZeneca/Oxford od onih koji su dobili cjepivo Pfizer/BioNTech.

Naučnici koji su analizirali uzorke krvi 165 osoba u Britaniji u dobi od 80 do 99 godina koje su primile prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa kazali su da to otkriće zaslužuje dodatno opsežnije istraživanje.

Antitijela blokiraju sposobnost koronavirusa da uđe u ljudske ćelije, a T ćelije mogu djelovati kao šira zaštita, napadajući i uništavajući svaku ćeliju zaraženu virusom.

“Ta su cjepiva jednakovrijedna i učinkovita u izazivanju odgovora antitijela kod velike većine ljudi (u ovoj studiji), čak i nakon jedne doze”, rekao je Paul Moss, profesor hematologije na britanskom sveučilištu Birmingham, koji je bio koautor istraživanja.

“Oba su cjepiva dobra”, rekao je o zaključcima studije.

Studija je objavljena prije nego što je prošla naučnu recenziju.

Naučnici su utvrdili da su se ključna antitijela stvorila u sličnim razinama kod 93 posto od 76 ispitanika koji su dobili jednu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech i kod 87 posto od 89 ispitanika koji su dobili jednu dozu cjepiva AstraZeneca.

Helen Parry, profesorica sa Sveučilišta Birmingham, koja je bila koautorica studije, rekla je da je veći dio onih koji su dobili cjepivo AstraZeneca, u odnosu na one koji su dobili Pfizer/BioNTech, imao odgovor T ćelija koji se mogao utvrditi testovima.

To otkriće dodatni je dokaz, koji potvrđuje rezultate ranijih istraživanja, koja sugeriraju da antitijela koja sprječavaju vezanje koronavirusa za ljudske ćelije možda nisu jedini važan element imuniteta te da T-ćelije također mogu imati važnu zaštitnu ulogu.

“Sada moramo provesti daljnja istraživanja kako bismo shvatili šta znači ova razlika u odgovorima T ćelija”, rekla je Parry.

Otprilike polovina stanovništva Velike Britanije primila je barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, što je jedna od najviših stopa procijepljenosti na svijetu.

Velika većina je dobila ili Pfizer ili AstraZenecu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.