Iz ambasada SFRJ nestalo više od 140 vrijednih umjetničkih djela

Jugoslavija

Iz ambasada, konzulata i rezidencija bivše Jugoslavije nestalo je više od 140 vrijednih umjetničkih djela, a odgovor u vezi sa njihovim nestankom Srbija će zatražiti putem Interpola, izjavio je srpski predstavnik u Mješovitoj komisiji za sukcesiju Veljko Odalović.

Odalović je uvjeren da se dio ove bogate umjetničke baštine, koju su najvećim dijelom stvorili srpski slikari, ne nalazi na teritoriji Srbije, pišu Večernje novosti.

“Zato i insistiramo da se u ovu akciju uključi međunarodna kriminalistička policijska organizacija”, rekao je Odalović.

Prema saznanjima lista, najviše djela – njih četrdesetak – nedostaje u Rimu, a riječ je uglavnom o grafikama slovenačkog umjetnika Božidara Jakca, najpoznatijeg portretiste Josipa Broza Tita.

Od djela srpskih umjetnika, u ambasadi u Rimu nedostaje “Devojka sa pticom” Miodraga B. Protića, a nekih umjetničkih djela nema u Hagu, Vašingtonu, Stokholmu, Cirihu, Meksiku, Ankari, Beču i Oslu.

Prema navodima lista, nedostaju i platna Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića i Stojana Aralice.

On je podsjetio da je od 15. septembra 2016. godine do 1. novembra 2017. obavljena primopredaja diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u Buenos Ajresu, Limi, Sao Paulu, Meksiku, Alžiru, Kopenhagenu, Frankfurtu, Štutgartu, Najrobiju, Tunisu, Akri, Kairu, Pjongjangu, Minhenu, DŽakarti i Braziliji.

Do 2017. godine raspoređeno je 1.416 umjetničkih djela – Srbija je dobila 791, Hrvatska 325, Slovenija 194, Makedonija 59, a BiH 47 umjetnina, piše list.