Život i zdravlje

WHO

Iz Svjetske zdravstvene organizacije otkrili kad će siromašne zemlje dobiti vakcinu kroz COVAX

22/01/2021

On je kazao da program COVAX predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije anticovid vakcina (COVAX) dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vakcine nam svima daju nadu da možemo pobijediti pandemiju i obnoviti ekonomiju“, poručio je Ghebreyesus je iz sjedišta WHO-a u Ženevi i dodao kako distribucija vakcine treba biti ravnomjerna i pravedna na globalnom nivou.

On je kazao da program COVAX predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Američke i njemačke kompanije Pfizer i BioNTech su danas saopćile da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine COVAX-u, a Ghebreyesus je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

“Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru COVAX-a ćemo u februaru moći početi isporuku vakcina siromašnim zemljama“, kazao je Ghebreyesus.

On je kazao da je cilj COVAX-a da do kraja godine distribuira dvije milijarde doza anticovid vakcine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.