WHO

Iz Svjetske zdravstvene organizacije otkrili kad će siromašne zemlje dobiti vakcinu kroz COVAX

On je kazao da program COVAX predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije anticovid vakcina (COVAX) dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vakcine nam svima daju nadu da možemo pobijediti pandemiju i obnoviti ekonomiju“, poručio je Ghebreyesus je iz sjedišta WHO-a u Ženevi i dodao kako distribucija vakcine treba biti ravnomjerna i pravedna na globalnom nivou.

On je kazao da program COVAX predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Američke i njemačke kompanije Pfizer i BioNTech su danas saopćile da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine COVAX-u, a Ghebreyesus je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

“Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru COVAX-a ćemo u februaru moći početi isporuku vakcina siromašnim zemljama“, kazao je Ghebreyesus.

On je kazao da je cilj COVAX-a da do kraja godine distribuira dvije milijarde doza anticovid vakcine.

who