Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putni kofer

Izabrani najljepši mali gradovi na svijetu, među njima i Jajce

jajce

Cijelo njegovo područje je bilo naseljeno već u antičkom dobu, ali je vrhunac procvata doživjelo u srednjem vijeku kada je Jajce bilo prijestolnica nezavisnog Bosanskog kraljevstva, piše hrvatski portal

Od Japana, preko Kine, Evrope pa sve do Sjedinjenih Američkih Država, ovo su najljepši mali gradovi na svijetu prema izboru hrvatskog portala Putnog kofera koje morate posjetiti u 2023. godini.

Na listi su: Krumlov (Češka), Hallstatt (Austrija), Colmar (Francuska), Paraty (Brazil), Rothenburg ob der Tauber (Njemačka), Bonifaco (Francuska), Marsaxlokk (Malta), Shirakawa (Japan), Pietrapertosa (Italija) i Jajce iz Bosne i Hercegovine.

– Jajce je jedno od najzanimljivijih, ali i najpodcjenjenijih mjesta za posjetiti u Bosni i Hercegovini. Grad ima dugu i zanimljivu istoriju koju možete vidjeti (i osjetiti) u brojnim znamenitostima. Cijelo njegovo područje je bilo naseljeno već u antičkom dobu, ali je vrhunac procvata doživjelo u srednjem vijeku kada je Jajce bilo prijestolnica nezavisnog Bosanskog kraljevstva. Uživajte u prekrasnim prizorima vodopada rijeke Plive u centru grada, posjetite Hram boga Mitrasa, popnite se u Stari grad Jajce i razgledajte katakombe, počastite se tradicionalnim bosanskim jelima kao što su pita ispod sača, jajačka prevrta, bosanski lonac… – istakli su iz Putnog kofera.