SAD

Izbio požar u vrtiću, stradalo petero djece (VIDEO)

pozar-vrtic

Požar je izbio oko 1:15 sati ujutro

U nedjelju je izbio požar u vrtiću u Pennsylvaniji pri čemu je poginulo petero djece, među kojima je bilo četvero braće i sestara, saopćila je policija, a prenosi CNN.

Povrijeđene su i četiri osobe, među njima i dvoje tinejdžera koji su skočili s prozora objekta u kojem se nalazi vrtić kako bi se spasili. Povrede je zadobio i vlasnik kuće koji je zajedno sa komšinicom pokušao ući u gorući dom kako bi spasio djecu.

Požar je izbio oko 1:15 sati ujutro. Vatrogasci su uspjeli spasiti petero djece, a poginula djeca bila su u dobi od 8 mjeseci do otprilike 8 godina.

Četiri žrtve bile su braća i sestre. Njihova majka je radila noćnu smjenu pa ih je ostavila na čuvanju. Umrlo je i dijete vlasnika kuće.

“Gospođa koja je živjela u kući istrčala je kroz vatru kako bi se spasila. Pritom je spalila svoja pluća, ali ona to nije ni shvatila. Ušla je u auto i htjela se sama odvesti do bolnice, no na putu do nje je valjda izgubila svijest i doživjela saobraćajnu nesreću“, izjavio je voditelj vatrogasne stanice Guy Santone.

Žena je kasnije prevezena u medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu na liječenje.

Santone je dodao kako su istražitelji otkrili da se u objektu u kojem je bio vrtić nalazio samo jedan detektor dima, i to na tavanu kuće.

“Da je u objektu bilo dovoljnog broja detektora dima, većina djece bi, ako ne i sva, preživjela”, rekao je Santone.

Vrtić se nalazio u Eriju, smještenom na obali jezera Erie, sjeverno od Pittsburga.