Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije preporučljivo

Izbjegavajte ove čajeve tokom trudnoće, neki su veoma popularni

Happy pretty pregnant young woman drinking tea and using cell phone on bed at home
Happy pretty pregnant young woman drinking tea and using cell phone on bed at home

Postoji cijeli popis čajeva koji su dopušteni, ali i popis onih koje nikako nije preporučljivo konzumirati tokom trudnoće

Kako ne biste naštetili svome, ali i djetetovom zdravlju, vrlo je važno informisati se o tome u kojim čajevima smijete nastaviti uživati tokom drugog stanja. Naime, neke biljke čak mogu potaknuti kontrakcije i krvarenje, a zabranjeni su i oni koji djeluju laksativno ili su dijuretici.

Umjereno smijete konzumirati crni i zeleni čaj. Konkretno, popijte maksimalno jednu šoljicu dnevno jer ovi čajevi sadrže i kofein.

Čajeve od šipka, mente, đumbira, brusnice, kamilice, lipe i koprive smijete piti bez straha. Na popis dopuštenih čajeva slobodno dodajte i Rooibos čaj, koji ima umirujuća svojstva i mnoge dobrobiti za vaše zdravlje, a vjeruje se i kako je osobito koristan nakon porođaja. Osim toga, dojilje ga piju kako bi smanjile grčeve kod novorođenčadi. Osim njega, dobar je i čaj od lista maline jer opušta maternicu i olakšava porođaj.

Ipak, tokom trudnoće trebali biste izbjegavati čaj od majčine dušice, komorača, hibiskusa, kadulje, peršuna, anisa, stolisnika, hajdučke trave, maslačka, rute, kao i uvin čaj.