Život i zdravlje

UNDP u BiH

Izbor stabla godine u BiH: Nominujte drvo posebne vrijednosti putem platforme TvojCO2.ba

23/09/2022

Pobjednici će biti proglašeni nakon perioda javnog glasanja na www.TvojCO2.ba, koje će trajati od 1. novembra do 11. decembra ove godine. Osobe koje budu nominovale prvih dvadeset stabala po glasovima javnosti bit će nagrađene solarnim punjačima

U okviru platforme za klimatsku akciju “TvojCO2.ba”, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini poziva sve ljubitelje prirode da nominuju stabla posebne vrijednosti kako bi zajedno skrenuli pažnju na jedinstveno bogatstvo prirode BiH i ukazali na vrijednost očuvanja šuma u borbi protiv klimatskih promjena.

Iz UNDP-ja navode podatak da više od polovine teritorije Bosne i Hercegovine prekriveno je bogatim šumama izuzetne raznolikosti. Brojni gradovi i sela su također ukrašeni vrijednim primjercima drveća.

Šume i pojedinačna stabla imaju ključnu ulogu u prečišćavanju voda, sprječavanju klizišta i regulaciji temperature, ali su vezana i za duhovne i tradicijske vrijednosti naših krajeva.

– Svako stablo je svijet za sebe. Širom Bosne i Hercegovine postoje vrijedna i stara stabla od kojih neka nisu zaštićena niti se njihov značaj prepoznaje – ističe se u saopćenju UNDP-ja.

Kroz digitalnu platformu za klimatsku akciju TvojCO2.ba od 23. septembra do 21. oktobra 2022. svako može predložiti jedno ili više stabala za koja smatra da trebaju ponijeti titulu „Stablo godine u Bosni i Hercegovini.“

Pobjednici će biti proglašeni nakon perioda javnog glasanja na www.TvojCO2.ba, koje će trajati od 1. novembra do 11. decembra ove godine. Osobe koje budu nominovale prvih dvadeset stabala po glasovima javnosti bit će nagrađene solarnim punjačima.

UNDP u BiH nastavlja usmjeravati napore na promovisanje zaštite prirode i rješenja za problem klimatskih promjena zasnovanih na prirodi, dobrih primjera iz bosanskohercegovačkih zajednica, te načinima na koje svaka osoba, te privatni i javni sektor mogu utjecati na ublažavanje klimatskih promjena.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.