Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bosanski petrovac

Izdali naredbu o zabrani ispaše svih vrsta stoke na oranicama i livadama

ovce pomozi.ba

“Kad inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi teško prohodni, što otežava djelovanje inspektora”, kažu u inspekciji

Općina Bosanski Petrovac izdala je naredbu o zabrani ispaše svih vrsta stoke na oranicama i livadama koja traje od 15. aprila ove godine do ubiranja plodova s poljoprivrednih parcela.

Navodi se kako je ispaša dozvoljena samo na vlastitim poljoprivrednim površinama ili onima koje su uzete pod zakup, uz uslov da se odvija pod nadzorom, pišu Nezavisne novine.

Inače, nomadska ispaša, mahom ovaca, i ove godine je u velikoj mjeri prisutna i stvara probleme mještanima sela na području Bosanskog Petrovca, zbog čega postoji velika opasnost od pojave i širenja stočnih bolesti koje mogu desetkovati stočni fond.

Mještani ovdašnjih sela navode kako im nomadska stada pričinjavaju veliku štetu na zasijanim poljoprivrednim parcelama, te navode kako su na ovom prostoru najviše prisutni vlasnici stada s planine Manjača te nomadi iz srednje Bosne.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu kako nomadi koji uđu na područje neke od lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu moraju imati ugovor o zakupu zemljišta ukoliko žele da napasaju svoja stada.

Međutim, dodaju da je protiv vlasnika veoma teško primijeniti zakonske sankcije budući da se oni nalaze u neprestanom pokretu.

“Kad inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi teško prohodni, što otežava djelovanje inspektora”, kažu u inspekciji.

U Veterinarskom zavodu USK ističu kako je nekontrolisano nomađenje veoma opasno jer je riječ o stadima koja nisu obuhvaćena veterinarskom i zdravstvenom kontrolom, te se slobodno kreću kroz cijelu zemlju. Podsjećaju kako su zarazne bolesti prije desetak godina u značajnoj mjeri naštetile ovčarstvu na ovim prostorima. Broj ovaca je tada iznosio 11.000, dok je danas registrovano tek oko 7.000 ovih domaćih životinja.