Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izostanak mjesečnice i razlozi koje ne smijete ignorisati

zena-bol-menstruacija

Izostanak mjesečnice može biti zastrašujući za majke koje su mislile kako su njihovi trudnički dani davno završili. Ali ne znači svaki izostanak mjesečnice trudnoću.

Prije nego se izbezumite, trebate znati kako postoje različiti razlozi zbog kojih ženama izostaje mjesečnica.

Najčešći razlozi vezani su uz stres, psihičku bolest, pretjerano vježbanje i poremećaj u prehrani. Ako nemate mjesečnicu, a niste trudni, posjetite liječnika jer postoji mogućnost da ćete morati promijeniti neke životne navike.

Neke žene imaju neredovnu mjesečnicu godinama što je za neke normalna pojava.

Možda ćete uživati u izostanku mjesečnice i misliti kako to nije ništa značajno, ali postoji veliki broj razloga zbog kojih bi smjesta trebali otići liječniku.

Evo nekoliko potencijalnih stanja koja mogu imati utjecaj na vašu mjesečnicu:

Poremećaj u prehrani, povećan gubitak težine ili pretjerano vježbanje.

Policistični jajnici. Ovaj uobičajen hormonalni poremećaj može stvoriti male ciste u jajnicima i uzrokovati neredovnu mjesečnicu.

Prestanak funkcije jajnika prije dobi od četrdeset godina.

Endometrioza. Ovaj poremećaj uzrokuje da tkivo koje normalno raste u vašoj maternici, raste izvan nje. Endometrioza je nekada bolna, a nekada teška, posebno za vrijeme mjesečnice.

Zdjelična upalna bolest. Ova infekcija reproduktivnih organa može uzrokovati neredovne mjesečnice.

Miomi maternice. Radi se o benignim izraslinama na maternici.

Sva ova stanja su izlječiva, ali se ne smiju ignorisati. Dobro je voditi menstrualni kalendar kako bi znali kada očekivati mjesečnicu i kako bi mogli reagirati ukoliko nešto nije u redu. Bilježite simptome koje osjećate tokom mjeseca. Ako primijetite nešto neuobičajeno, obratite se liječniku. Ako imate manje od 6 mjesečnica godišnje posjet liječniku je obavezan, piše index.hr.