Život i zdravlje

"Dagens Nyheter"

Izvršni direktor “AstraZeneca”: Čekamo odbrenje, možemo početi cijepiti ljude u januaru

07/11/2020

"Bude li cjepivo vrlo učinkovito i ako bude štitilo ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti."

Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti spremno za upotrebu krajem decembra, a čeka se odobrenje.

“Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, možemo početi cijepiti ljude u januaru, moguće krajem decembra”, rekao je Pascal Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u saradnji s britanskim Sveučilištem Oxford razvija cjepivo protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije covida-19.

“Možda nikada nećemo zaraditi novac (tim cjepivom), niko ne zna koliko često ćemo morati cijepiti”, rekao je Soriot pa objasnio:

“Bude li cjepivo vrlo učinkovito i ako bude štitilo ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti.”

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno cijepljenje.

“Ako se to bude moralo raditi svake godine, tada možemo zarađivati na cjepivu od 2022.”, kazao je.

Cjepivo je u septembru ušlo u treću fazu ispitivanja, no moralo je privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku cjepiva bude li ono odobreno, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.