Život i zdravlje

Brazil

Januarskom sječom šume u Amazonu uništena površina sedam puta veća od Manhattana

12/02/2022
Foto: Screenshot BBC

Aktivisti za zaštitu okoliša optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dozvolio uništavanje šume u Amazonu. On tvrdi da se šume Amazona moraju koristiti u borbi protiv siromaštva u Brazilu

Satelitski snimci Vlade Brazila otkrivaju da je proteklog januara posječeno peterostruko više stabala u šumama Amazona nego je to slučaj bio u istom periodu prošle godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Medijska kuća BBC-i javlja da sječa šume u brazilskom Amazonu predstavlja sve ozbiljniji problem.

Brazilska svemirska agencija saopćila je da snimci Amazona pokazuju da je tokom januara izvršena najveća deforestizacija Amazona od 2015. godine kada je ta agencija počela pratiti sječu šume u toj regiji.

U saopćenju se navodi da je u januaru uništena amazonska šuma na površini od 430 kilometara kvadratnih i da je riječ o površini koja je sedam puta veća od Manhattana.

Aktivisti za zaštitu okoliša optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dozvolio uništavanje šume u Amazonu. On tvrdi da se šume Amazona moraju koristiti u borbi protiv siromaštva u Brazilu.

“Posljednji pokazatelji, također, pokazuju koliko su aktivnosti brazilskih vlasti oprečne kampanjama zaštiti zelenila“, kazala je Cristiane Mazzaretti iz brazilskog ureda Greenpeacea.

Lokalne zajednice u Amazonu vode višegodišnju borbu za očuvanje šume, a pored sječe šume, ugrožava ih i smanjenje padavina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.