Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čuvanje okoliša

Japan i Brazil potpisali sporazum o zaštiti biodiverziteta Amazonskih šuma

Amazonske prašume pretrpile su drakonske štete u požarima, a Japan i Brazil žele zajedničkim snagama raditi na sanaciji dijela štete

Vlasti Japana i Brazila potpisale su sporazum o zaštiti biodiverziteta u Amazonskim šumama, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef japanske diplomacije Motegi Toshimitsu boravi u službenoj posjeti Brazilu, gdje ga je primio tamošnji kolega Ernesto Henrique Fraga Araujo.

Šefovi diplomacija dvije zemlje razgovarali su o zaštiti okoliša, digitalnoj ekonomiji i saradnji u tim oblastima, a potpisali sporazum i očuvanju biodiverziteta Amazonskih prašuma.

Amazonske prašume pretrpile su drakonske štete u požarima, a Japan i Brazil žele zajedničkim snagama raditi na sanaciji dijela štete.

Motegija je primio i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, a na tom sastanku je razgovarano o povećanju bilateralne trgovinske razmjene. Bolsonaro je izrazio punu podršku Japanu u organizaciji Olimpijskih igara koje su zbog pandemije odgođene za juli ove godine.

Šef japanske diplomacije Motegi je u okviru južnoameričke turneje posjetio i Meksiko, Urugvaj, Argentinu i Paragvaj, a očekuje se da posjeti i afričke zemlje Senegal i Keniju.