premijer potvrdio

Japan u julu planira početak ispitivanja vakcine za COVID-19

vakcina

Nadam se da će programi ispitivanja vakcina početi u što kraćem roku, crpeći svjetsku mudrost, rekao je premijer Abe

Japan očekuje da će u julu početi klinička ispitivanja vakcine za bolest koju izaziva zaraza novim koronavirusom, kazao je u ponedjeljak premijer Shinzo Abe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se Odboru za budžet u parlamentu, Abe je otkrio da se rad na vakcinama provodi u nekoliko institucija, među kojima su Univerzitet u Tokiju, Univerzitet Osaka i Nacionalni institut za zarazne bolesti.

Napominjući da su ispitivanja vakcina već počela u drugim zemljama, Abe je rekao:

“Nadam se da će programi ispitivanja vakcina početi u što kraćem roku, crpeći svjetsku mudrost.”

Japan se od prošlog mjeseca nalazi u vanrednom stanju, koje je uvedeno kako bi se pojačala borba protiv širenja smrtonosne infekcije. Abe je dodao da Vlada ima cilj do kraja ovog mjeseca, za liječenje COVID-19, odobri lijek protiv gripe Avigan.

Početkom marta Avigan je dobio pohvale Nacionalnog centra za razvoj biotehnologije Kine, koji je rekao da je lijek proizveden od japanskog Holdinga Fujifilm “učinkovit u liječenju COVID-19”, što je povećalo vrijednost dionica japanske kompanije za više od 15 posto.

U četvrtak će Vlada Japana raspravljati o mogućnosti da li se ublaži ili potpuno ukine vanredno stanje u zemlji. U Japanu je do sada potvrđeno 15.777 slučajeva zaraze koronavirusom, dok su od posljedica preminule 644 osobe.