Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japanci ubili 177 kitova

kit

Japan je saopštio danas da je ubio 177 kitova u godišnjem lovu nedaleko od svoje sjeveroistočne obale, što je izazvalo ljutnju aktivista za zaštitu životinja i ostalih.

Tri broda isplovila su iz luke u junu i vratila se sa 177 kitova, a taj broj bio je određen unaprijed, objavila je državna agencija za ribolov.

Japan je potpisnik moratorijuma na lov u organizaciji Međunarodne komisije za kitove, ali koristi “rupe u zakonu” koje omogućavaju da kitovi budu ubijeni u naučne svrhe.

Ovakve studije su “neophodne da bi se utvrdio tačan nivo održivog ulova dok se vrše pripreme za obnavljanje komercijalnog lova”, rekao je zvaničnik japanske agencije Kohei Ito, prenio je AFP.

Norveška i Island su jedine države u svijetu koje odobravaju komercijalni lov na kitove.

Tokio tvrdi da pokušava da dokaže da je populacija kitova dovoljno velika da je moguće obnavljanje komercijalnog lova radi dobijanja tradicionalnog izvora hrane.

Potražnja za mesom kitova opala je značajno među Japancima u posljednjih nekoliko godina, pa se postavlja pitanje da li je ekonomski lov opravdan.

Međunarodni pritisak na Japan da obustavi lov na kitove samo je postigao da japanski konzervativci i političari budu odlučniji da ga nastave.

Međunarodni sud pravde je 2014. godine naredio Tokiju da obustavi redovni lov u vodama Antarktika, s napomenom da taj projekat ne ispunjava konvencionane naučne standarde.